Утисак недеље

Чини ли се то мени само, или је садашњост поприлично зглајзнула у неку врсту шизофреније. Генерално, па и глобално…

Нема ни месец дана како је у Паризу начињен масакр оних карикатуриста, а данас читам наслов: „Језиво: Гомила навијала док су спаљивали пилота.“ У повезаним вестима, одмах испод, наслов: „Јордан се осветио – погубио двоје Ирачана“. Реч – бизарно – изгубила је смисао.

***

Пре пар дана један новинар, или водитељ, шта год и шта већ, претукао је (или ударио) своју (рођену) жену. Читам наслов: „Шок у јутарњем! (видео).“ Седе ударач и ударана, листају дневну штампу. На Пинку, месту на ком је све могуће и све нормално. Као што је могуће и нормално да Бора Чорба жирира у тиму фолкара…А реч бизарно?

***

Међународни суд у Хагу пре неки дан открио је Америку, пресуђујући да у грађанском рату у бившој СФРЈ, на територији данашње Хрватске, није било геноцида. Како суд каже, то што није било геноцида не значи да није било ратног (ратних) злочина, етничког чишћења…убијања метком, бомбом, ножем или секиром, убијања старих, деце, неспособних, немоћних…Колико је литара крви, или кила људског меса, потребно накупити да се правно, формира „тело“ геноцида? Затирање народа, које је прилично очигледно (за неких 60-70 година са 20% на једва 5%) и није правно питање. То је ствар психијатрије, патологије, менталног сустава и фанатизма. А реч је о држави, чланици ЕУ…Помало бизарно?

***

Ево још једног наслова: „Косовски бег-Албанци беже главом без обзира“. Неки диша при Влади Србије објашњава: „“Kosovo je protektorat međunarodne zajednice. Tamo Srbija kao što znate, nažalost, nema vlast i po Briselskom sporazumu mi imamo obavezu da im omogućimo slobodu kretanja“. Е сад, по неком другом споразуму, Србија има и другу обавезу, да све што ЕУ не прими, Србија има да прими, обезбеди и збрине. А ЕУ углавном и експресно све врати. Тако да имамо контролисано и организовано „кружење народа“, у складу са Бриселским и другим споразумима, који се имају беспоговорно сматрати немерљивим успесима српске власти, политике и дипломатије. Читав овај пасус је слика бизарности, а помало и шизофреније, поменуте на почетку.

***

Има још: „Страва у Степи: Пацови испадају из клима уређаја!“. Али, то и није тако страшно, као чињеница да је у БГ поскупело грејање, а да шатро-грејани о томе нису обавештени унапред.

***

Е па добро. Цело јутро је слинило с неба, а сад је рано поподне и почела је права вејавица, право је време да се оконча овај пут кроз бизарност и шизофренију. Данас је неки релативно значајан Амер дао изјаву руској агенцији Спутњик: „Mislim, da smo ih snabdeli naoružanjem koje im je bilo potrebno, oni ne bi morali da koriste kasetne bombe. To je delimično naša greška“, rekao je Mekejn.“. Шта рећи? Јесте, грешка је, у ствари не, није…јесте…није…ко је овде музичар?

Нисам споменуо Марка Видојковића у јутарњем ТВ Прва, ни потоње блокирање снимка на тјубу…Цензура, аутоцензура…Па кредити у швајцарцима…Па избацивање Јаблановића и тзв. владе Косова…а ни слику Ким Кардашијан на којој се види њено лице пре операција, ребра пре вађења, гуза пре пуњења салом и уста без пућења…

Нисам поменуо ни оно најважније…Мој син је и данас већ у пола дванаест дошао кући из школе. Штрајк је, скраћени су часови. Захтеви нису испуњени, пара нема…Биће ваљда, само да се продају аутомобили, да улети Есмарк, да се тапне телефонија…Ако сине, ако, што си мање у школи, више си кући, на улици, на нету, једном речју, више си нигде…Може бити да је тамо боље…Ионако је све шизофрено, бизарно…

Наслов поста је намеран и тенденциозан…

Издвојена слика приказ је личног осећаја умора од сумора…

4 Comments

Постави коментар