Само још једно обично јутро

Тло се у Турској не смирује. Број погинулих људи у Турској и Сирији је око 8,000, и вероватно није коначан. Ако се не варам, у Турској је страховито јак земљотрес био и 1999. године, тада је број настрадалих био преко 18,000. За само 24 године два катаклизмична догађаја, овај период је изузетно кратак по мерилима сеизмологије, прописи грађења у сеизмичким подручјима се баве предвиђањем/очекивањем јаких земљотреса са вероватноћама појаве од 100, 200, 500 па и више година. Сигурно је да се нешто непредвиђено догађа са тектоником у области Турске, што се отима законима статистике, вероватноће и процене ризика. Земљотреси су појава са великим бројем инпута и параметара, али имам осећај да се активирао неки параметар који до сада и није био укључен у анализе. Нешто, попут гравитације, или дејства земљиног језгра, или опет последица утицаја фактора климатског порекла, нешто што може бити и глобалног карактера, само се још увек не понаша тако да се може „озаконити“.


Од бизарних политичких догађања, све у домену шпекулација и пропаганде, најављује се пад владе, раскид владајућих коалиционих партнера СНС-а и СПС-а, и јуче поменух, нови избори. Влада може да падне, али тај чин нема никаквог суштинског и практичног дејства, влада је фиктивно тело, без реалних капацитета и потенцијала, обичан проводник струје власти између врховног вође и партијске војске. Савршени проводник без имало отпора-суперпроводник-јефтин и лако замењив у трену. Другим речима, влада може бити било шта и било ко, може и да је нема. Влада је ту да се задовољи форма, суштина је у том смислу погубна. Шушка се да ће СПС из владе, и да је то последица руског утицаја и захтева да се Србија закочи на европском путу, по могућству тако јако кочење које би значило одустајање од пута. Ово су непроверени сигнали, за које се не зна ни ко их пушта, ни због чега, и вероватно су пробни/експериментални балони који треба да изазову (не)очекиване реакције свих оних који су „умешани“ у власт. Једино је сигурно да су папараци нахватали једног посланика током седнице скупштине о КиМ како гледа порниће на мобилном телефону. Читам данас да се тај посланик повлачи, мора да је сазнао за интимније место на ком може да гледа порниће без да га хватају папараци. Неки управни или надзорни одбор, нека фантомска „јавна кућа“, тј јавно предузеће, ЕДБ, водовод или градска чистоћа, шта ја знам. Не гледам тај жанр.


Кад је реч о жанру, након Моста (дански Broen, шведски Bron), и Убиства (дански Forbidelsen), одгледах и Пад (The Fall), са Гилиан Андерсон, алиас Скали из досијеа Икс. Па, Мост је неки нови ниво, сам на врху у свом жанру, мада је Скали имала сјајну глуму по мом мишљењу у серији о масовном убици из Белфаста. Ваљда ћу мало о’ладити са бинџом са доласком пролећа…


Јутро је хладно (-4), и ваздух није здрав за осетљиве групе ПМ је 102.5. Која подвала, овако загађен ваздух није здрав ни за кога, а не само за „осетљиве групе“. Формулација „осетљиве групе“ је апсурд, појединац је осетљив, и он своју осетљивост не може пренети на групу, а тек не постоје неосетљиве групе, као пандан овим осетљивим. Овде на делу имамо злочин над језиком, на који су се сви некако навикли, спремни да се учлане одмах у осетљиве групе, на прву помисао или сигнал да тешко дишу, или им сузе очи.


Шарли Ебдо је изазвао бес својом најновијом карикатуром о земљотресу у Турској. Умро је Ћиро Блажевић. Рат у Украјини траје. Саламан Ружди је објавио нови роман (Victory Sity), који је настао пре него што је писац био нападнут, после чега не види на једно око и не може да се служи једном руком. Роман је о Индији из 14. века…


У Данасу пишу о послу на ком треба да почнем да радим ове године. Надзор над вађењем 21 пловила из Дунава код Прахова, Немачка флота коју су сами Немци потопили у септембру 1944. године, прилоком повлачења из Црног мора. Још увек се не зна ко је одабран за извођача радова. Остаје чекање да ова прича једном почне.


Читам по једну причу дневно из дела Пророк и пророков врт Халила Џубрана. Кажу да је то најчитанија књига на свету после Библије.


Кажу да је Курти прихватио предлог споразума ЕУ, а у ствари Француско-Немачки нопејпер. Да ли је наш владалац прихватио, не кажу. Бар не јасно и недвосмислено. Или сам само необавештен, што је вероватно одлично. Да није тако, били би „стално неки проблеми…“

Постави коментар