Данима већ молим слова да се посложе. Да збаце наковањ са мојих груди. Она не хају. Гвире из моје тишине. Гуркају се, праве хаос, онај ненаучни. Ослобођен од разума. Својствен само глави, врућој од чежње, рашчупаној бестидним прстима ноћи. Глави погубљеној у густој шуми лицемерја, лажних вредности и величина.

Зимујем овде благу, бљутаву зиму. Радим на латиници, на туђем језику. Само ми је носталгија ћирилична. Велика као кућа. Лака као украдени сан. Жал прикривам, час у власима кише, час у шибама ветра. Чини се, добро ми иде та работа. Сад се ништа не види. А знам, знам да једном, негде, некако, мора да се покаже. Само нека не буде на лицу, ако већ може да се бира. А не може. А да може, нека буде на души. Нека само мене обележи. Нека поштеди свет.

Терам прсте да типкају. Они неће. Кажу, пусти нас принуде. Остаје ми да клекнем, да их молим. А кад склопим шаке у молитву, слова, она моја, лепа, верна, прискоче и ставе ми лисице. Бране. Не дају. Неће да из њих цедим јед. Лисице закључају, па поскачу на онај наковањ. Па са њега ликују.

Дан сам продао горем од себе. Знам да је такав, зато што му ноћ продајем низашта. Не, не жалим, не кајем се. Слаби прво себи признају грешке. Јаки грешке носе по џеповима, као да су кликери. А моји су џепови пуни. То више и нису џепови. То су бисаге, џакови.

Не би било ни ових пет пасуса, да ме не прогоне Бранка и Небојша. Оно њено „спалићу се…“ и оно његово, проклето искрено, нестварно лепо „знааам Јело…“. Пар дана има, како бежим од тог прогона, бацам кликере из џепова, трчим и не осврћем се. Од трка се, изгледа, протресао наковањ, па ова слова са њега падоше на пут. Тај пад, то је музика, то је аплауз. То је шуштање завесе која се увек спушта, а проклето никад не подиже.
Прогони ме горостас, а ја се не смем ни осврнути. Знам да је ту, тик иза мене обичног, маленог и неспретног…са словима, са речима…са тугом.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s