via U akciji „Bljesak“ prije 22 godine oslobođena zapadna Slavonija – Vijesti – Index.hr

PRIJE 22 godine u zapadnoj Slavoniji počela je vojno-redarstvena akcija „Bljesak“ i Hrvatska se u ponedjeljak, 1. svibnja, prisjeća dana kad su hrvatske snage 1995. u manje od 32 sata oslobodile zapadnu Slavoniju i time označile povratak hrvatskog suvereniteta…

Каже „…ослободиле западну Славонију…“. Али никако да каже – од кога ослободиле. И још каже:

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije izvedena je nakon što su pobunjeni Srbi više godina odugovlačili i odbijali sve ponude za mirnu reintegraciju okupiranog područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

„…окупираног подручја…“. Окупираног од кога? Ко је тај окупатор? Ако се не варам, Немачка је окупирала Пољску 1939. године. Немачки војник, окупатор, изашао је из своје земље и ушао у земљу која није његова. Странац може да окупира. Међутим, по савременој теорији ратовања, може и домаћи да окупира. Ти побуњени Срби су били домаћи на територији коју су, како Хрватска сматра, окупирали. Зашто званична Хрватска по сваку цену жели да грађански рат прикаже као класичан, међудржавни рат? Постоји само један једини одговор-само у том случају је протеривање „окупатора“ легитимно. Савремена Хрватска и после двадесет година није сигурна у легитимност своје државе, зато пише историју својим писмом, тако да грађански рат проглашава међудржавним, а протеривање свог становништва легитимним. Етничко чишћење у сред Европе, пред њеним очима и очима човечанства, мора се стално, изнова, приказивати као ослободилачка, праведна, часна ствар. Неспособност да се дође до мирног решења води до способности да се силом наметне воља јачег. Да се убије, протера, поруши и попали. Држава заснована на етничком принципу, применом бруталне војне силе, спровођењем етничког чишћења, у срцу Европе у којој владају такозване Европске вредности, доводи у питање и ту државу и Европске вредности.

U akciji je sudjelovalo 7200 pripadnika vojnih i policijskih snaga, a oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a njih 162 je ranjeno u dotad najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu. Neki od ranjenih branitelja umrli su od posljedica ranjavanja.

Међутим, ово је само половина пуне информације. Колико је било „окупатора“? Како одредити број припадника „окупационе силе“? Да ли је то број Срба становника западне Славоније? Из које је земље дошао Србин окупатор и окупирао Западну Славонију? Из Србије? Не, то је Србин из Хрватске, онај исти Србин који је био „конститутиван“, а потом вољом већине и снагом мача и огња те исте већине, од „конститутивног“ постао „окупатор“. Сопствене њиве, сопственог дворишта, сопственог пута, школе, општине…

У Индексовом тексту ништа се не каже о жртвама „окупатора“. Колико је погинулих, рањених? Колико је заплењено оружја? У акцији „Бљесак“ први пут је Хрватска употребила зракоплове. Колико је зракоплова имао „окупатор“? Колико је оборених „окупаторских“ зракоплова? Нема. А како је онда дејствовао, и по чему, Хрватски зракоплов? По „окупатору“ на земљи. И то на његовој, „окупаторовој“ земљи. Земља је ваљда, пре него што је Хрватска, онога ко је оре, ђубри, одржава, и то већ стотинама, ако не и хиљадама година.

Један од коментара:

Migovima tukli kolone..ispirali krv sa ceste da zametu tragove..preko 100 civila ubijeno..od toga 55 zena i 11 djece…zavrsili posao koji nisu 1991 uspjeli…
Или, на пример, овај:

Ivan Pavlicic ·

Slavonci su danas toliko sretni zbog unistenja zlocinacke Jugoslavije da su masovno poceli kupovat karte u jednom smjeru za Njemacku, Irsku…Od velike srece su poceli bacat djecu pored kanti za smece i trazit hranu po kontejnerima a hrvatski Jadran mnogi mogu vidjet samo na fotografijama. Bravo za unistitelje zlocinacke YU!!! Trazili ste, uzivajte! Karma je cudo!
Осим што се појави глас разума, ту и тамо, он је само опасна анти-Хрватска, југо-комунистичка пропаганда. И ако тај глас каже да су се цесте спирале од крви цивила, што је истина, иако каже да Славонија остаје без људи, иако је све то истина, не, то је пропаганда.
Akcija „Bljesak“ smatra se svojevrsnim uvodom u oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju „Oluju“ početkom kolovoza 1995., u kojoj je oslobođen Knin, središte srpske okupacijske tvorevine u Hrvatskoj te većina okupiranog područja.
Овако срочено, „…Книн, средиште српске окупацијске творевине…“, каже да је Србија окупирала део Хрватске. А није. И то је, у ствари пропаганда. Званична Хрватска мора се држати пропаганде, како би очувала легитимитет. И ту долазимо до веома важног и израженог елемента фашизма у бити званичне Хрватске. Нацисти су своје акције покривали јаком и широком пропагандом. Логоре за масовно убијање називали су, крајње невино, радним логорима. Ето, и дан данас се појављују у Хрватској неки политичари и знанственици који за Јасеновац не кажу да је био логор за уништење људи, не, то је био радни логор. Покатоличење православних није било ништа страшно, то их је само спашавало од непријатности. Непријатност је била смрт, или у најбољем случају протеривање, тих година другог светског рата и НДХ.
Оно што треба да брине, наравно, није пропаганда и полу-истина званичне Хрватске политике. Не, цивилизација се и раније обрачунавала са фашизмом и нацизмом. Међутим, део цивилизације, а првенствено Европске, прећутно је прихватио ту и тако успостављену државу. И више од тога, на разне начине је својевремено подржавао „домовински рат“, чиме су успостављена нова цивилизацијска правила, по којима је некажњиво етничко чишћење, смртоносно дејствовање по сопственом, цивилном становништву док је оно у буквалном стању егзодуса, транзита ка територији која не угрожава голи живот.
Европа, након свих сазнања о злу уграђеном у темеље Хрватске државе, ипак под своје окриље прихвата такву земљу. Неко може помислити да је чланство Хрватске аболиција за зло причињено сопственом становништву. Није, то се само тако чини. Геноцид се не може аболирати, заборавити. Крв се са цесте може опрати, али она, тако водом разређена, ипак са цесте увире у земљу онога коме је припадала. Та земља тако постаје света, и повод за сталне борбе и превирања. То је судбина свих светих земаља, то је чињеница, а не моја зла намера. Волео бих да нисам у праву, али ме реалност демантује.
Не знам о чему говоре када се хватају „помирења“. Помирење није пропаганда, није само жеља. Помирење је мисија, она треба мисионаре, а они треба да су одговорни, морални, храбри, часни. Ко, Колинда, Вучић? Месић, Дачић? Клер, свештенство? Привредници, спортисти, знанственици? Нема мисионара, још дуго их неће ни бити. Све док се руководе личним интересима, самопромоцијом, све док се руководе новчаним зарадама и хране пропаганду, не само што се не приближавају улози мисионара, већ напротив, сатиру и уништавају неке, тешко видљиве и притајене мисионаре. Помирење је равно утопији, али све мање је то етничка мржња, све више је то потреба Европе. Зато нормална и здрава Србија не треба чланство у том клубу. Сваки минут посвећен том чланству је сат уназад у достизању позитивног система вредности. Сваки дан изгубљен на погрешном путу, то је година мање у животу потомака. И то је већа вероватноћа да ће и ова земља, на којој Срби сада живе, у једном тренутку морати да постане света. Натопљена крвљу невиних.
Важно је, пресудно, шта се налази у основи сваког дела, како доброг, тако и злодела. Иако на самом почетку све може изгледати савршено и прелепо, то је само привид, то је рад самог ђавола. Ако је дело добро, никако се не заснива на смрти невиног, на згаришту његовог дома, никако не почива на гледању у његова леђа кроз цев какве пушке или топа, док напушта земљу коју су му преци оставили. Нема тог имена у чије име отето није и проклето. Па макар се то звало тако лепо, као Хрватска. Или, као Србија, наравно.
Ако је Хрватима важно оно „За дом спремни!“, и ако се ни мало не постиде извора са кога је то потекло, то је већ патолошко-еколошки (чистоћа) проблем. Викање, па и урлање, свету земљу не дотиче. Света земља нити види, нити чује. Она може само да памти. И да се ничега не плаши. Па ни смрти, а камоли невине крви, коју прима и чува. Да се, под капом небеском, ти облаци невине крви земаљске у сунцу огледају. Сунцу стварно чистих. И слободних. Од сваког зла, па и зла својих кољача.
Живели Срби, ако већ неће Србија.
Advertisements

3 thoughts on “Одбљесак бљеска

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s