Волео бих да си мало, бар мало равнодушнији. Ок, копрена преко очију, али да је само мало прозрачнија. Овако, повлачи ти боју у црну, а да и није оптичка варка. Или грч око уста, осим што је тежак локот за било какав осмех, он окива браду у положају из ког, чини се, она никада неће изаћи. А то, то је много тешко.
Он је болестан. Много. Можда се неће извући. Можда овог трена одлази. А у том, толико обесхрабрујућем тренутку, ти ниси онакав какав си стварно. Измењен си, од туге и бола, и дајеш му своју слику да је понесе са собом, тамо негде, и заувек, слику која ће му бити најблаже речено, мрска. Она треба да буде стварни ти. Добро, помало гундрав, цендрав, помало намргођен, али се види да је то од милоште. Очи светле, оне одају. Оне увек одају најличнију тајну, па макар у њој била и та пуста радост живота. И нема грча око уста, већ искривљеност у осмех. Како је то чудно. Да би изашао осмех, уста се морају покривити, покварити, одударати од природног. Како је то…некако, наопако.
Знаш, колико год ти било тешко, жао, болно, морам да ти кажем: „Немој бити себичан.“ Твоје лице сада није твоје зато што мислиш на себе. И тако, он зна да путује, а ти га за пут опремаш сликом која ће га оптеретити бесконачном кривицом. Он то не може разумети другачије. Кривиш га због тога што одлази заувек. А он са тим нема ништа. Ни ја, ни ти, нико.
Осмехуј му се. Хајде. Претварај се. Није то ништа, то је само слика. То је све што ће остати устакљено у његовим очима, и кад их заклопи. Нека понесе само љубав и доброту. Та ће га слика увек изнова оживљавати, на трен, у бесконачној смрти. Људи живе, па понекад дођу на ивицу смрти, додирну је, па се некако извуку. Е, исто ти је тако и са смрћу. Људи мртвују, дођу на ивицу живота, додирну га, па се врате назад, у спокој.
Хајде, пусти га, не мисли на себе, бар још мало. Имаћеш довољно времена, после. Сад му покажи да само мислиш на њега. Ако га то не излечи, неће ништа. Веруј ми.
(Слика брата и његовог болесног мачка)

Advertisements

4 thoughts on “Слика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s