“Тада бих помишљао ‘ја сам највише оно што јесам онда када ме нико не види’ ”.

Жена црвене косе, Орхан Памук

Истина, тек када постане лагана, као што би то могао бити мајушни облачак дима, остатак нечије пречишћене душе, на длану, или, на пример, осмех, или плач, свеједно, малог детета, тек тада она, истина, бива сазрела и да се убрати. Насупрот томе, она је горка, и тешка, зна отровати.

Човек је, насупрот свих других живих бића, по свом карактеру бескрајно нестрпљив, и зато склон да убере, а да брању време није. Човек је склон предрасудама. Убраће незрелу истину, са истом оном лакоћом, можда и лакше од тога, како је Адам убрао јабуку.

Немојмо се заваравати, незрела истина није исто што и лаж, напротив. Она само није довољно цела и јака, и пролази поред своје суштине, попут случајног пролазника, од кога ни мало не зависи потпуност било ког тренутка.

А како знати, тако нестрпљив и несталан, када је време, када је истина право зрела? Како се одупрети предрасудама? Очима, жељом за слашћу, слави победе, бесмртном ђаволу, који није ништа друго до посрнули анђео? Како?

Сакрити се, бити највише оно што јеси. Сакрити се тако да те нико не види. Само тада, ако ти падне у крило, падне. Важно је да за њом ни не посегнеш, ни руком, нити дахом. Да, и дах је довољан, хоће да превари. Итекако.

А кажу да је истина тешка, да боли, да је горка. Не знају. Стално неко мора да их гледа док говоре, мисле, граде, камаре. Отимају, краду, убијају. Подмећу, секу, криве право, исправљају криво. Све што чине, има само један смисао, а то је, да то неко види. И зато, никад не досегну оно највише што јесу. Никад не досегну истину која је зрела. И зато је испљуну са другом свеопштом, опасном лакоћом, лакоћом инстикта. Као горку, болну, тешку. Као проклетство. Не знају. Иако им је дато да знају.

Advertisements

3 thoughts on “Искрено…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s