Бајка о шуми

забележено: НОВЕМБАР 12, 2012

Они који памте, радо би описали осећај олакшања који је наступио када је Принцип окончао своју промену. Након постања, време је свима протицало лакше и спокојније. Сви су веровали да сада, када више нема Принципа, долази доба спокоја.

На оном месту где је Жена створила континенте, баш онакве какве их ми данас имамо, остао је делић Пангее. Панталаса га је дуго, дуго прала и чистила, развлачила је на све стране остатке Принципове прљавштине и зноја. Нико не зна зашто, али кажу да је од тог Панталасиног прања настала молитва. Сигурно их на то одувек подсећа мрморење воде. Како било, одношење нечистоће чинило је место преображаја све лакшим и лакшим. Дан за даном, само место се полако издизало, све док једног дана није било изнад нивоа мора. Блистало је, не само по дану, већ и ноћу. Ваљда је то било могуће зато што је светлост која је извирала из средишта овог острва била блистава, сјајнија од светлости коју је слало Сунце. Кажу, од те светлости, тако чисте и јаке настала је истина.

То, готово чаробно светло ником није могло ништа учинити на жао. Ипак, само најодважнији су се усуђивали да приђу месту из ког је извирало. Само најхрабрији су долазили до места где су затицали тело Жене, сада окренуто на леђа. И ту су могли да виде нешто, што нико није разумео. Из обе очне дупље Жене истицао је један једини сноп. Пуно њих никада није ни покушавало да разуме ово. Они који су покушавали, чинили су то и кад су напуштали место постања. Чинили су то заувек. Када су се враћали у своје крајеве, за њима су говорили: „То је онај који је гледао  Истини у Очи“. Још тада се знало да није сваки ходочасник хаџија. Још тад.

Острво вечитог дана, како су неки називали ово мало копно, било је познато по још једном чуду. Одмах поред извора чаробног светла, ту су била два извора воде. Из сваке дојке Жене извирао је по један млаз. Десна је давала хладну воду, а лева врућу. Али није тако било стално. Било је дана када се обављала замена. Замену је могао да обави било који неопрезни ходочасник који је дошао по воду. Било је довољно да покаже да је погрешио извор, да тргне руку којом ју је захватио, топлу воду уместо хладне, или обратно. Кажу да је тако настала предрасуда.

bajka o sumi

Извори чудесне светлости и вода временом су слабили. Премда је број ходочасника стално бивао све већи и већи, истине и доброг избора је било све мање. Путници намерници, долазећи са свих страна, доносили су на својим табанима прљавштину и зној старог Принципа, који је Панталаса, на почетку, развукла далеко. Острво, на срећу, није потонуло али су се извори повлачили у земљу. Из прљавштине и зноја, временом су на месту извора воде изникла два дрвета. Иако су свима изгледали исто, били су потпуно различити. Дрво изникло из десне дојке било је зимзелено, а оно из леве листопадно. Кажу да је тако настала шума, и да и дан данас у свакој шуми поред листопадног дрвета расте зимзелено, само што то ми не можемо да видимо. Кажу и да би видели, да се извор светлости није повукао у земљу, у Жену.

Много година након постања, када се количина предрасуда толико нагомилала и потопила острво Принциповог преображаја, неки мудраци причали су приче о острву, два извора, о чаробном свету. Дали су му и име, Атлантида. Кажу да су ти мудраци себично полагали право на истину. А истина је да су баш они, својом причом и својим мислима тражили оправдања, изговоре и опрост за сву немоћ и незнање својих предака, ходочасника.

Када се нађеш у некој шуми, сети се увек да ту негде, у близини мора постојати неко светло. Усуди се да погледаш у место из ког извире. Кажу да ћеш после тога моћи да разликујеш топло од хладног, истину од лажи, и ко зна шта све још, а да их никад не мораш пробати. Тако бар кажу.

(Наставиће се…)

Advertisements

4 thoughts on “Бајка о шуми

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s