Бајка о Принципу

забележено: НОВЕМБАР 9, 2012

Кажу да је господар Пангее, кога су још звали и Принцип, био тешко и суморно биће. У његово доба недеља је трајала четири дана. Првог дана кретао је са запада на исток, сутрадан је ишао пут југа, наредног дана походио је север, и на крају недеље враћао се на свој полазни положај. Знајући његов пут и његову нарав, планине су се повлачиле у себе, а долине гледале да се колико толико истрбе пре него што Принцип наиђе. Ако би, којим случајем, нека планина закаснила да прикрије свој врх, Принцип би је немилосрдно разбијао и комадао, док је не би поравнао са околином. Често су га виђали са гомилом стења натовареном на леђа, како тражи неку успавану долину, да по њој разбаца свој товар.

Кажу да је био љут зато што је због Панталасе морао да мења правац свога пута. Море га је спутавало у успостављању свеколиког реда. Сваке вечери, завршавао је своју дневну туру на обали истог мора. Из било ког правца да је пристигао, увек би га исте капи воде умивале и прале. Зато је сматрао да никада неће бити чист, свеж и довољно одморан, да успостави свој ред.

Они који су га познавали, више су страховали од помисли да ће Принцип одустати од своје намере, него што су се бојали њега самог. Осећали су да Принцип чини праву ствар доводећи све у ред.

Принцип је, као и сва жива бића, старио полако, а заједно са њим старио је и његов гнев. Попуштао је, рекли би данас људи. Панталаса је све више и боље разводњавала његов труд. Почела је да задире у његову земљу и осваја успаване долине у приобаљу. Људи кажу да су тако настала језера, да су то прва места Принципове немоћи. Он је попуштао, али није мењао свој пут и свој рад. Све до једнога дана.

Тога дана први пут, од кад је света и века, Принцип није стигао на источну обалу. Кажу да је, натоварен гомилом стења застао негде на средини пута између запада и истока, и са себе збацио товар. Све околне планине, које су се претходно поштено увукле у себе и посакривале, до ноћи су чекале да виде хоће ли Принцип проћи. Тек касније, дубоко у ноћи, почеле су опрезно да издижу своје врхове у знатижељи. Почеле су да се дошаптавају између себе. Кажу да је тако настао ветар. А Принцип се није обазирао. Копао је велику долину на сред своје Пангее. Није застајао, није се одмарао, кажу људи, тачно шест дана. Како је време одмицало, шапат планина постајао је све гласнији. Планине су се све мање спутавале, оне најслабије почеле су, уплашене од неизвесности, да плачу. Тако су настале реке.

Седмог дана Принцип је свој товар кренуо да слаже у ископану долину. Ређао је махнито камен уз камен, брехтао је, стењао, прљав од зноја и прашине. Правио је свој последњи ред. Сви су то знали, само нико то није смео да каже. Из тог, неизреченог сазнања, настала је судбина.

Када је све било готово, Принцип је дошао до средине поплочане долине. У свом заносу, потрошио је сав камен, а ту у средини једно место остало је празно. Није марио, пошто је остала још једна ствар коју је требало да уради. Подигао је поглед ка небу и испустио урлик у његовом правцу. Из тог урлика, кажу људи, настали су облаци. Одатле су запловили небом на све четири стране света, и сви су требали да стигну до Панталасе, то је био Принципов опроштај од ње.

bajka o Principu

Потом се Принцип променио. Постао је Жена. Сместио се у оно упражњено место. Постављен на бок, потпуно окружен блоковима стена, чекао је подне. Баш тад, упро је сваким делићем свог тела у околно камење. Долина се прво мукло протресла. Кажу да је тако настао земљотрес. Потом је долина почела да се цепа. Околне планине почеле су да се раздвајају кањонима и клисурама, с почетка, а потом су постајале све удаљеније. Сви су помислили да је дошао смак света, зато што се Принцип променио. На срећу, није било тако. Панталаса, када је добила поруку путем облака које је Принцип послао, брзо је попунила све процепе. И тако су настали океани. И континенти. Поново је завладао, неки нови, другачији ред.

(Наставиће се…)

Advertisements

2 thoughts on “Бајка о Принципу

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s