Нећу о изборима. Када размишљам о томе, чини ми се да ми од тог размишљања магареће уши постају све веће и веће. Само једна реченица, ово су ваљда први избори, укључујући комплетан процес (кампања, медији, финансирање, па и неки кандидати) на којима је брутално указано народу, друштву, нацији колико је глупа, поткупљива и бесрамно неодговорна.

Преко пола је учествовало. Преко пола од тога, верује да је онај несретник стварно пао у несвест, код Марића. Значи, четвртина људи верује да су у Савамалој рушили комплетни идиоти, а да су комплетни идиоти само зато што су то радили ноћу. Четвртина државе верује у то да дипломе Стефановића, Малог, Томе… (настави низ слободно) нису купљене. Четвртина њих верује да је хеликоптер морао да падне зато што је покојни пилот био пијан. Четвртина њих верује да је Наташа Јеремић вођа свих нарко картела у Србији, и да су Саши Јанковићу руке пуне честица барута већ ко зна колико година.

Целом селу од триста душа обећали су да направе пут. И цело село је гласало за АВ-а. Као да то, направити пут до неког села, није природна, нормална, свакодневна обавеза једне државе. Као да су им обећали да ће свих њих триста да воде на Месец.

Четвртина Србије верује да се неки мучени човек обесио у рођеној фабрици зато што је, ето, био малко болестан, на живце, а не зато што му се смучио живот.

Четвртина Србије верује да је цела Србија. То је мегаломанија, преувеличавање. Та мегаломанска цела Србија верује да под хитно треба направити ауто-пут од Ниша до Тиране, исто као и они сељаци што су им (ауто)пут АВ-ови обећали. Цела једночетвртинска Србија верује да је цела, зато што се три четвртине Србије спрема да оде одавде. Као да је то циљ, да се направи цела Србија од једне четвртине Србије, тако што ће се три четвртине Србије направити невидљивом, непостојаном и непостојећом. Могу они то, добро им за сада иде. Сад ће још брже, јаче, боље.

Бора је певао „Тамна је ноћ“. И „Погледај дом свој, анђеле“. Али тај Бора је отишао. Он сад живи у једночетвртинској Србији, која цела живи на Пинку. А кад су рекламе од сат времена на Пинку, цела Србија пређе да живи на Студију Б, који је некад био симбол и дух слободе. Али тај Студио Б је отишао. У неко иностранство. Тамо где има слободе. На овом Студију Б има само „Београд на води“, то је АВ-ов симбол и дух слободе, и не само његов. Симбол четвртине Србије која је утриповала да је цела, па се на све стране тако продаје. Та четврт Србија се види само под условом да три-четврт Србије нема. И то је тако. И то тако и треба да буде. Ако вам је добро, онда ништа, каже антологијски слоган Пешчаника.

Тек ће да вам буде добро. Кад се идиот[1] намести на премијера, а идиот на министра полиције, па опет идиот на министра за рад, и тако редом. Идиот није неки лик од Достојевског. О, не. Идиотизам на грчком значи „посебност“.

Па и Лаза, као глумац је отишао у емисију у којој је суштина намештање, подвала, глума бесрамног, фашистичког типа. И тамо показао како се Прелетачевић исплати, и то тако да те због тога не буде срамота. Њега не, мене је било срамота. Лаза рече тада да се зајеб’о кад је подржао Боту, а сад подржава демократију. Паметан човек се на једну исту ствар зајебе једном, Лазо. Не понављаш ти грешку, само правиш већу. Боље да си ти пао у несвест код Марића, а да те АВ спашава. Схватио бих те и као човека, и као глумца. Овако, схватам те као дупелисца. Коме су у прајматјму отели улогу. Аве Лазо.

Ха, ха, они који губе имају право да се љуте. Ово што бележим овде, то није љутња. Она ће морати, како сада ствари стоје, да емигрира. И да са собом поведе и жену, и децу. Жао ми старе мајке, много је осамдесет година да се иде у емиграцију. Волела би она то, боле ноге, леђа, руке, не брини мајко, АВ има да те збрине овде, к’о своје. Чула си кад свом рођеном оцу каже: „Дрво“. А мало га се и плаши, а, чини ти се. Има то у психологији, мајко, није то редак поремећај, али зна да буде веома незгодан. Шта ћу ти ја, ти си бар имала неки део живота у коме није било напредњака, радикала, социјалиста Дачићеваца, социјалиста Вулиноваца, Палминих и Кркобабићевих. Били су неки други, гадни, али не оволико. А замисли тек своје унуке, шта њих чека. Сачувај их Боже, ако може.

Има она, ко овде не полуди, тај није нормалан. И сад ћете ви мене да убеђујете да три четвртине Србије није полудело. Јесте. Нису нормални, бре. Идиоти.

Што би рек’о Манда, куме, доста је било, одо’ ја.

Србијо, Бог те је до сада, некако, сачувао. За даље, пази се Боже и ти да не посрнеш. Од сада, довољно је да мало клецнеш, па да те прогласе чланом СНС-а. Питај Боре, Лазе, оних 650 академика, доктора, глумаца, певача. Њима је све лепо. Њима, што би рек’о један мој, велики пријатељ Ивица, све штима. Можда ће и теби. Пустиш неки њихов ТВ, а тамо АВ Бог. А не ти. Где ћеш ти, муко, да емигрираш, кад те ови смене? У оне три четвртине Србије, која не постоји.

Рекох ја, нећу о изборима. Часна реч. Ето, одржао сам обећање.

А ви, скупљате рачуне? Ако, ако


[1]Idiot is a word derived from the Greek ἰδιώτης, idiōtēs („person lacking professional skill“, „a private citizen“, „individual“), from ἴδιος, idios („private“, „one’s own“). Значи, реч је изведена из Грчког и значи „особа којој недостају професионалне вештине“, „приватни грађанин“, „индивидуа(лац)“.
In Latin the word idiota („ordinary person, layman“) preceded the Late Latin meaning „uneducated or ignorant person“. На латинском значи „обична, проста, необразована особа“, „лажов“.

Advertisements

3 thoughts on “Ако, ако…

    1. …и има мртви да гласамо за ове, као што и беше у недељу, а живи ће да се чуде – „ко је гласао за њих, ја нисам?“, и живи ће да се шетају, зато што је то демократски, и да носе транспаренте, јер и то је демократски, а и не смета овима на власти, они не знају да читају, и свима лепо. Ако, ако…

  1. Umesto kometara, status sa FB:
    Ako ovih dana osetite da vas boli zglob desne ruke ili leve, ako ste levoruki, nemojte ići lekaru. Lekar tu više ne može ništa. Vi ste sami sebi presudili. Desna ruka vas boli zato što ste glasali za krivog. Ako ste glasali levom, to je zato što ste levaci. 🙂 (3. april)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s