Једва чекам наставак филма “Тито и ја”. Једино што се сигурно зна, то је наслов – “Алек и ја”. А жанр? Па ако је први део од велике трагедије успео да направи велику комедију, за очекивати је да ће наставак то сада да обрне – од велике комедије направиће се велика трагедија. Од величине те трагедије, сада је потпуно извесно, директно зависи хоће ли све то постати једна епска трилогија, једном, некада.

Мислим, ко преживи други део, у ком ће друг Раја да васкрсне, сада је већ извесно, те неке 2017. године око Ускрса (види симболике) и поведе неку нову групу пионира, овај пут не у Кумровец, већ у Брисел, где је велики споменик покојне Еврпске Уније, возом који од Београда до границе са Мађарском иде свих 30 км/сат, а тамо стоји пар дана, због жице у два-три реда, па окрене назад, пошто су Мађари у возу од двеста пионира нашли бар половину из Сирије, Авганистана и Ирака, елем ко то преживи, моћи ће за једно пет, а како сада стоје ствари, и десет година да очекује и фамозни трећи део.

Намерно не желимо да вам откријемо све шта се догађа у другом делу, сва трагедија која се изроди из комедије, која почиње на Српско-Мађарској граници, је у томе да је васкрсли друг Раја најбољу децу из Србије повео у Европску Унију, у тренутку док је она, ЕУ, још како-тако постојала, на излет, али пут се одужио и то толико да Еврпска Унија умире док они стигну, а деца се не враћају. Немају где да се врате. Нема више ни Србије. Друг Раја то сазнаје на Бриселској железничкој станици, на неком од перона, стоји у измаглици која не потиче од паре коју испуштају возови, пошто таквих возова тамо одавно нема, али измаглица је потребна због драматуре догађаја, он стоји, загледан у даљину и покајнички говори најбољој деци Србије: Нисмо били бр, бр, бржи, другови пионири, нисмо били ја, ја, јачи, другови пионири, нисмо били бо, бо, шта другови пионири? А они, у један глас, заједно са другом Рајом изговарају то комплетирано: “Бољи!”

Некоме се неће допасти то што друг Раја васкрсава, то је потпуно разумљиво и помало натегнуто. Разматрана је идеја да се уместо оживљавања друга Раје, сада појави његов рођени брат, напредњак Гаја, чиме се трилогији даје један Дизнијевски тон, а за трећи део резервише се име за главног лика, погађате – Влаја. Међутим, као што је познато, једна од најслабијих епизода из првог дела имала је духовни карактер-оно кад се друг Раја покрије белим чаршавом и плаши децу духом старог власника замка у ком су требали да преноће. Крај те епизоде је потпуни фијаско, замак је демолиран у општој јурњави, деца потпуно испрепадана, а кривица за све пребачена са друга Раје на оног малог, дебелог, беше Зоки. Прилична конфузија. Зато је напуштена идеја са увођењем рођеног брата, једнставно, то је чисто питање идентитета целе трилогије, али је узето име – Гаја, тако се сада у другом наставку зове вођа деце.

У другом наставку понавља се провлачење музичке теме, као што је то било у првом делу са песмом “Лепе ти је, лепе ти Загорје зелено…”, само што се сада користи песма Тота Кутуња “Insieme” (Заједно), где Гаја стално звиждуће Јунајт, јунајт Јуроп.

Како се прича, већ је направљен трејлер. И то не један, већ пар њих. Прво се појавио трејлер са авионом, али је брзо повучен, пошто је неописиво подсећао на филм “Има ли пилота у авиону”. Потпуни промашај. После је избачен трејлер који је настао у некој кафани, али се испоставило да нема основне европске вредности-вређао је осећања геј популације, па га је гомила невладиних организација укинула. Трећи у низу трејлер направљен је са самим Алеком, у библиотеци. Он враћа књигу коју је узео пре тридесетак година, зато што држи обећања. Аутори су и овај трејлер повукли, пошто су увидели да је бизаран, и да неће помоћи гледаност филма. Обећали су најновији трејлер, конципиран тако да повезује први филм са наставком. Друг Гаја седи испред жице на Мађарско-Српској граници и звиждуће Јунајт, јунајт Јуроп, а поред њега пролази мали дебели Зоки, стиже до Мађарског граничара који му на течном мађарском каже: “Mondjuk jelszó!”, или у преводу: “Кажи лозинку!”. Мали Зоки му каже: “Једи говна!” и мртав ‘ладан пролази поред њега, одлази до дрвета и спрема се да пишки, а камера прелази на друга Гају, који све брже и брже звиждуће, а када достигне максималну могућу брзину, споро зажмури, оно као кад се човек смркне, споро устаје, па потрчи из све снаге, док себи говори у браду: “Нећеш ти пре мене да уђеш у Еврпоску Унију.”, и на само корак од граничара саплиће се и пада. Зоки, који је већ кренуо да уринира, чује да се иза његових леђа нешто дешава, окреће се све са пишом из које иде млаз, и запишава друга Гају. На крају, камера је на граничару, који погледа ка небу и изговара, онако, за себе: “Szerbek. Рác.” (Срби, исто Срби, само погрдно).

null

Кажу да су заказане две премијере наставка филма “Тито и ја”. Прва би требало да иде већ 3. априла, ове године, али није толико сигурно да ће све бити монтирано баш онако како је замишљено. Монтажа је, испаде, најважнија ствар за један филм. Вероватније ће премијера бити пуштена две недеље касније, 17. априла. Кажу да ће филм предпремијерно бити приказан још 16. априла у касним вечерњим сатима, али права да емитује филм има само једна, приватна, телевизија. Да не откривамо сада о којој телевизији је реч. Било би то превише…ружичасто.

Сви ми, што смо уживали ту привилегију да погледамо радни материјал овог наставка, сигурни смо да вас филм неће оставити равнодушним. У појединим тренуцима имали смо неописиви осећај да, иако смо само неми посматрачи, улазимо и сами у поједине ликове, надограђујемо сцене и кадрове, као да се не ради о најобичнијем филмском остварењу, већ некој врсти целулоидног open source-a. Како год, ово је, то је већ сада сигурно, најозбиљнији српски кандидат за Оскара, а да ће да покори Кан и Берлин, у то не треба сумњати. Ни мало. Ако, којим случајем, онако, хипотетички, неко и посумња, њему следује она чувена Зокијева реплика: “Једи говна!”, са ехом, да одзвања брже… јаче…боље…брже..јаче..боље..брже.јаче.боље.

Advertisements

8 thoughts on “camera obscura

    1. Прво сам мислио да је за друга Рају неприкосновен Лаза. Ипак се ради о наставку, тим који добија не треба мењати :). Али, за трећи наставак се ломим, мислим да треба урадити нешто као што су урадили у трилогији „Ми нисмо анђели“, мало освежити екипу. Е ту су озбиљни кандидати они натуршчици Вулин (који би играо више улога) и Стефановић (Небојша из Београда) који би се појављивао само са гласом, наравно, као телефонски манијак 🙂

  1. Evo, sedim ovde, sa pola kifle u ‘štanicli’, pijem jogurt usput, i umalo se nisam udavila što od smeha, što od muke…….. Sjajnoooo!!!
    🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s