Велики је то терет, тај страх. Он човека изобличава изнутра, меси му душу, као кисело тесто. Премеће је са сто руку, с времена на време остави је, да мало нарасте, па је опет дохвати, гужва, окреће.
Страх није добар. То је ђаволова оклагија, штап. Свако ко шири страх, подстиче га и распирује, отео је штап из руке самог Мефиста, али витла њиме брже, јаче, боље и од самог власника.
Сваком народу западне неки господар. Неки су господари нафте, неки војске, неки тек обичне земље, мора ил’ планина. Само је нама запао господар страха. Тешко нама са њим. Но, тешко и њему са нама. Са нама?
Страх толико измеси душу човека, да овај може да замени места земљи и небу, тами и светлу, зими и лету. Пузи, а верује да трчи. Лаже, а верује да држи проповед. Плаче, а у ствари пева. Полагано одумире, а верује да никад више снаге није имао. Што је више страха, што је више замаха оним проклетим штапом, више је инверзије стварности.
Човек ил’ се излечи, ил’ са страхом умире. Излечење је равно буђењу. Умирање са страхом, умирући не осети, не доживи. Он само оде, луд и уплашен да никада неће умрети. Да иза њега штап пада на земљу, нико га не подиже. Да ће од влаге из земље, струнути.
Како свргнути господара страха? Остаје само храброст. И није сва храброст отети му оклагију, већ је треба вратити ђаволу – оном од кога је и отета. Без тога, храброст је смешна, узалудна. Потрошена и опогањена. Господар страха родиће наследника, а овај ће га у свему надрасти. Тако је било, сад је, и биће довека…

Данас су господари плашили Наташу. Вичем: „И ја сам Наташа!

Advertisements

3 thoughts on “Оклагија

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s