Јутро, оно што би рекли, реблог

Кад се пробудим, поспано и мамурно препознајем јутро. Нижу се устајали звукови који се понављају у недоглед, годинама. Забадање корака у асфалт влажан од магле, потмуло рулање лифта… Шкрипа и цвиљење контејнера којег половна смећара “Комуналца“ подиже на своју грбачу.

И превише за споредну улицу споредног града као што је мој.

Истетураћу, пре или касније, у још један датум на календару, међу познате фасаде и мање више позната лица.

И мислим, има ту нешто, кад овако матор сваки дан прошетам кроз детињство.

Јутро Облогованог

Иако све изгледа као да корачам унапред, истина је да се враћам, да идем назад. Жељан да газим главну улицу главног града, све оно нешто из тог, тако давно започетог сна. Са сваким новим кораком изоштрава се поглед на места и људе које никада нисам видео, ни срео, а увек су били моји.

И тако, стара Столетова шупа без пола крова је биоскоп, фризерај старог, одавно преминулог Паје вишеспратница где се у приземљу, са леве стране продају жеснке, а са десне стране мушке, искључиво италијанске ципеле, а изнад, на спрату, све су неки озбиљни, слично обучени људи, правилно распоређени по боксовима. Изнад њих је ресторан у који се не може тек тако уђи. Преко пута, трошна уџерица фамилије Павловић коју годинама нико није отворио, крила је све тајне банкарског заната, а одмах тик до ње, иза распале гвоздене ограде, била је у ствари огромна јавна гаража где сте кола остављали испод земље ако дођете пре поднева, а изнад земље ако уђете поподне.

Главна улица главног града увек је била иста као и споредна улица споредног града, и то нешто чега у свему томе има, то је мој ход који је изгледао као да води унапред, а у ствари је враћање. Враћање у старост, у којој је све исто, као у детињству. Враћање у сан који, једном започет, никада не завршава.

Advertisements

2 thoughts on “Јутро, оно што би рекли, реблог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s