Kako stoji na stranicama MUP-a, razlog za nepropuštanje srpskih državljana su „poteškoće s informacijskim sustavom na GP Bajakovo na ulazu u RH“.

Врло штура лаж. Очигледно да је потешкоће с информацијским суставом изазвала, ни мање ни више, него једна обична муха. Додатно, ситуација се има још закомплицират, пошто орао, освједочени ловац муха, тренутно чучи на Мађарско-Српској граници, тачније на врху Мађарског зида, те из перспективе која се надноси над бодљикаву жицу, тражи мухе којих нема.

Иако је банални премијер сусједа канио поентират личним примитивизмом садржаним у „шарај мало, брате“ поруци, чини се да је он тај који се нашарао. У кратком року отворио је директни конфликт, прво са Мађарском, а потом и са Србијом, те уз десетљећни спор са Словенијом, постепено изолира љепу њихову. Присташе либералног капитализма морат ће добрано зажмурит на ову аутоизолацију државе чији дуг износи цијелих 82% БДП. Уз све то, изборна је година, ваља се што више пута појавити у тиску на листама стријелаца, неважно је сад да ли је у питању гол или аутогол. Важна је реклама, да не кажем промиџба.

Није тешко разумети разлоге овако инфантилне политике западног нам сусједа. У држави, чији политички сустав тијеком базира на непатвореној мржњи, који се по рођењу добрано њихао у колијевкама изгона, прогона па и истребљења великог броја невиних, елем, у држави са таковом концентрацијом кривње за коју нико одговарао није, „потешкоће с информацијским суставом“ су бенигни облик озакоњеног фашизма. Пуко преписивање Еуропских начела, декларацијско кричање неће сакрити ни орла, па ни кондора, док са висина врши нужду, и при томе пословично шара, брате.

Да се разумемо, нисам ја убеђен да је Србија значајно боља, као држава, осим у кошарци, на пример. Или у ватерполу. Овде се ипак мери зрелост, како друштава, хрватског, српског, мађарског, тако и заједнице, ЕУ. И не мислим да је Орбан рачунао на проблеме од стране ЕУ због зида и бодљикаве жице. Као што ни Милановић, колико год лупетао и давао врло важне аутоголове, није сам са собом договарао обуставу робног транспорта из Србије. На крају крајева, или концу конца, он сам каже да Хрватска својим поступањем првенствено брани Аустрију и Немачку. Толико о приоритетима и значају хрватског интереса за хрватског премијера.

Нека остане забележено, у току је царински рат. А како је за рат, као и за љубав, потребно двоје, имамо све услове. Подсетио бих да је АВ пре месец два, викао на сва уста (читај – све своје таблоиде) како ће иницирати поновно успостављање братства и јединства на просторима бивше СФРЈ. Шта имамо данас од тога? Једно братство-јединство на мосту преко Саве код Сремске Раче, братство и јединство Срба са Србима, у знак сећања на збег јада и сиротиње, на коридор, на забрану уласка јаду и сиротињи у Београд. Те један пут, тачније ауто-пут сентименталног назива, ако се још неко сећа, управо „ауто-пут братства и јединства“, који не служи сврси. Политичке жеље су, неретко, незрелије од дечијих жеља.

Србија је могла за само последње две-три године да сагледа и схвати који су то најважнији интереси, приоритети. Ова смејуријада са сусједима који имају потешкоћа са информацијским, а и осталим суставима, само је још један животни пример. Уместо да се за 3-4 дана пушта у саобраћај ауто-пут Београд-Бања Лука, неки тамо малци окилавиће се постављањем камена темељца макеташког Београда на води. Неки мисле да ће то бити и камен темељац и надгробни камен дотичног Београда. Опет, по систему „пуче фудбал, растури се тим“, пуче Јужни Ток, али ништа се не растури, осим енергетске сигурности и стабилности Србије. И тако, уместо да препуни камиони пиче ауто-путем Бања Лука-Београд, те возе тамо-вамо без обзира на информацијски сустав енергенте, храну, људе, културу, Србија улази у још једну зиму загледана у свако долазеће јутро и фацу Путина и његових рођака, да очита са те фаце да ли се Путин наспавао мирно или немирно. А АВ, ако се добро сећам, маштао је пре пар месеци да ће Србија да увози гас бродом, из Америке, ваљда преко Словеначких и Хрватских лука, па одатле „ауто-путем братства и јединства“.

Испаде да је највећи промотер српских државних интереса у току прошле недеље био, нико други до папа Фрањо. Он се по УСА без блама воза Заставиним рестилизованим фићоканом. А и зауставио је пријем у неовисну удругу светаца (благо)почившег усташког кардинала Степинца. Каква иронија, нема виђенијег Руса који није рекао да „ми Руси не можемо бити већи Срби од Срба“, а ето, рара не прича, али дела. И то, чини се, ничим изазван.

***

Нека остане забележено и то, да је осим царинског рата између Србије и Хрватске, озбиљан напад на Немачку. Како посматрати ову сеобу народа коме је крајње одредиште Germany. Негде сам прочитао да се од јуна 2014 до данас, само са КиМ иселило око 200,000 шиптара, од тога највећи део у Немачку. Та претходница деловала је веома организовано, живом ловом обезбеђена да засигурно досегне крајњи циљ. Ова главница, чини се, не заостаје у организованости, креће се брзо, користи све расположиве путеве и стиже на циљ. Чини се да Немачка одолева, иза завесе уз помоћ сателита (Мађарска, Хрватска, Србија…) дозира и контролише прилив. У исто време, намеће, благо речено, осталим чланицама ЕУ квоте, и ако је свесна да је квотирање чиста фарса, нешто што треба да покаже да ЕУ постоји, функционише. Квотирање је само параван, као што је и сама ЕУ параван, за доминацију Немачке. И ко зна шта још. Противници Немачке иду даље, отвара се велика афера VW возила са неисправним софтвером за очитавање квалитета издувних гасова, тако нешто. Ово креће из УСА, тешко је пар милијарди долара, иде десетак година уназад, а ко зна колико унапред. Једном речју, слонови играју личко коло, а од те игре страдају мухе, орлови и остала колатерална боранија. ЕУ сустав почиње да показује све особине једног кибернетичког, СФ пројекта, који ни у најсмелијим маштаријама није предвиђао да ће људи створити роботе, роботи завладати над људима, а на крају, или боље речено, на почетку свеопштег хаоса, доћи слонови да одиграју коло по прашњавом терену континената који уоквирују Медитеран. У том колу, или боље речено у тој прашини, гушиће се и људи и роботи, и мухе и ‘тице. И ми се још бунимо што се Београд на води прави на основу макете. Пројекат ЕУ нема ни то…

***

Но добро. Сигурно је само то да до свега овога не би дошло, да је Пера на време отишао у полицију. Или скренуо лево код Албукеркија, неважно. Као што је сигурно да ће вести са Батроваца, на којима се појављују квази-доктори и шатро-хипици типа Стефановића и Вулина, којима је заједнички назив буљозборци премијерштине, елем да ће вести са Батроваца преузети рејтинг Великом Брату, фармерима и паренима. Човек би се упитао, шта је горе? У ствари, ништа. Ништа није горе од теведириговане фарсе. Хтели нехтели, сада дословно сви живимо у једном обичном ријалитију, и на жалост, нема тог аутизма на који би могли да се извадимо. Глава је толико пута окретана од будалаштина, апсурда и парадокса, направила је више кругова од 360 степени, да то више нема смисла. Рамена су слегана од беспомоћности онолико, да се вуку по прашини. Треба наћи снаге, ићи даље. Са смислом, без смисла, са вољом или без ње. У општем, трајном стању пропадања елементарних људских вредности, треба ипак наћи пут. Треба се одселити, не физички, ментално. Све велике сеобе, бар нас, Срба, имале су своје вође. Е за ову, менталну сеобу, мораће сваки Србин сам себи да буде вођа. Јбг, такви су услови…

 

Advertisements

4 thoughts on “Утицај мухе на потешкоће информацијског сустава

  1. Морам ти рећи да сам имао бар десетак фаворита за “копи-пејст“, па сам на крају одустао. Не знам са чим се више слажем, хахах…
    Лудило у којем живимо не конвергира ка једној тачки, оно дивергира… Расипа се на све стране…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s