Кажу да се ових дана Србија понаша европскије од Европе, по питању односа према избеглицама из Сирије и шире. Понашање народа у складу је са ставовима државних представника, мада то вероватно и није повезано. Народ се понаша народски, људски, а политичари политички. Битно је да је суштина иста, никога због таквог понашања неће сутра бити стид. Рецимо, пре двадесетак година избеглице из Крајине нису могле да уђу у Београд. Тада је политика починила сраман гест, и то према сопственом народу. То се не да ни заборавити, ни опростити. Али, опет, чињеница да данас власт чине исти они који су деведесетих бранили избеглицама улазак у Београд, говори управо супротно. Народ им је све заборавио и опростио.

***

Мађарска политика раширила је бодљикаву жицу дуж границе са Србијом. Ево, данас стиже и њихова војска на радну акцију утврђивања прелаза. Циљ је да се избеглице одврате од преласка преко територије Мађарске. Та иста Мађарска широм је отворила своју територију 1999. године, када је требало рушити Србију. Није тајна да су Бугарска и Румунија експресно примељене у ЕУ само зато што су дале своју територију НАТО-у безусловно.

Територија је моћна ствар. Политичка Србија губи то из вида, на путу ка ЕУ. Споразумевање са шиптарима око КиМ, Бриселски и слични споразуми, само удаљавају Србију од те територије. У том контексту треба посматрати и најаву градње ауто-пута од Ниша до Приштине, како га власт скраћено представља, наиме, тај пут од Приштине даље води ка Тирани. Не знам зашто се Лазански не позабави овом маршутом, тенкови НАТО-а са тим путем биће на највећем добитку. Имаће шест трака за напредовање од Албаније ка Србији и даље. Иако би власт да нам тај пут представи као неки нови пут братства и јединства, све говори да ће он бити једносмеран. Ко доживи, причаће.

***

Нека је камерманка саплитала избеглице које су бежале од полиције и пендрека. Кад је све прошло, признала је страх. Страха није било човеку који бежи са дететом у наручју подметнути ногу. Мало је рећи да камерманка лаже, она је зла особа. Са друге стране, наш полицајац, Реџеп Арифи, обишао је свет, са малим Сиријцем у наручју. Он је потврдио чињеницу да си прво човек, па тек онда полицајац, војник, политичар, инжењер…камерман. И неважно је што га је квази-доктор Стефановић довео одмах у Београд, да се слика са њим, да га хвали јавно, да га награђује. Квази-доктор је одавно показао да је он прво све друго, па тек онда човек. Не сумњам да би, да је којим случајем у прилици, и он неком несрећнику подметнуо ногу, а после се правдао да се плашио за себе. Да би дошао дотле, докле је дошао, имао се тај наподметати ноге. Човек подметне леђа, а нечовек ногу, и то се не мења ни када се човек и нечовек рукују, зар не?

***

Игра се кошарка. Наш тим изграђује стари систем који се зове: „Дере Муса јарца..“, и томе нема замерки. Све иде ка томе да ће бити ужасно напето после финала, неће се без фото финиша моћи утврдити који је политичар први упутио честитку. Велика ће бити одговорност на медијима да те честитке разврстају по хијерархији и такве, поређане, редом пласирају народу, кога за те честитке уво заболе. Народ би Теове тројке, Николина закуцавања, магију руку Белог и чудесне потезе Недовића. Кад ово првенство прође, проћи ће и магија коју Сале Ђорђевић са младићима прави ових дана. Они се не штеде, један за другог подмећу леђа. И рано је да се прича данас о балкону, али мени је баш стало да тог дана, кад се врате, у Београду буде лепо време…

***

Велико је питање ко је, зашто баш сада, пустио снимке Дачића и Банане. Да ли су Тадићеви или Вучићеви. Нико се не пита са ким се то Дачић дружи? То је ваљда табу тема. И нека је. Битно је да нема граничне линије између високе политике и високог криминала. Ко год из тих висина трчао, на било коју страну, ту подметања ноге нема. Ту се искључиво подмећу леђа.

Какофонија једна.

Издвојена слика је чиста коинциденција. Ко види било какву везу са текстом, сам је за то крив.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s