Фактор стабилности, за понети…

Занимљиво је да посебно поглавље документа садржи смерницу како јавност у Црној Гори треба убедити да Влада Србије сматра алијансу фактором стабилности.

Мислим да то није „само“ занимљиво. Остане ли тако, Влада Србије неће имати никакву обавезу да се изјасни по овом питању. То, шта и кога Влада Србије сматра/види као фактор стабилности, ваљда најбоље може да каже сама та влада. И то би било најбоље за ту владу, грађане који су „под“ том владом, а није згорег ни да јавност Црне Горе има информацију из прве руке. 

Тренутак у коме се алијанса напреже да себе што безболније уведе у Црну Гору веома је компликован. Начин на који то алијанса ради није достојан културног коментара. Увек се може рећи да постоји одређена доза подељене одговорности – део је на онима који дела чине, а део је на онима над којима се дела чине. Звучи сурово, али је баш тако. „Ако смо пали, били смо паду склони.“ 

Сматра ли Влада Србије да је НАТО фактор стабилности? Чик нека одговори на ово питање. Постоје само, и на жалост по владу, две двословне опције одговора – ДА и/или НЕ. Оно што не постоји није тако лако побројати:

  1. Одговорност – да је има, влада не би допустила да њени грађани сазнају из треће руке ставове владе. 
  2. Независност – само две речи – бонд стил.
  3. Морал – влада у овом сегменту реално одсликава општи друштвени тренд, простије речено, курвање као преовлађујући и добитни облик понашања.
  4. Визија – где да се дене Србија данас, а да то већ сутра не буде егзистенцијални проблем.
  5. Одлучност – нема искреног и чврстог јасног става, нема ни потребе за одлучношћу.
  6. Храброст – суочити се са истински тешким питањем.

Може се ово набрајање врло лако наставити. Чему то? Дискредитовати политичку елиту која узгред буди речено нити мари за то, нити би могла са одређеном релевантном сигурношћу да зна шта значи реч-дискредитован. Оно горе набрајање особина може се ублажити, може се рећи да влада нема осећај за: одговорност, независност, морал…И све постаје много подношљивије.

Шта је данас фактор стабилности? Те рогобатне, тешке речи, „фактор“, „стабилност“, само треба да поплаше обичан свет. Њихова суштина једва да се појави, с времена на време, и то на најнеочекиванијим местима на планети, попут овог примера. И то је то, и на жалост, то је све.

У овом случају алијансе и Владе Србије, можда је мало рећи да НАТО лаже (врло неполитичким речником). А можда ја само желим да верујем у то да НАТО лаже. Можда се својом жељом, несвесно, или бар подсвесно хватам за емпиријске „сламке спаса“ никле широм спржених земаља света, спржених од истог тог НАТО-а. 

На крају, почео бих једно питање, обичном речју, а у овом случају симболом неразума и не тако давно почињеног зла, елем речју Зашто (види издвојену слику)? Зашто да Влада Србије сматра НАТО фактором стабилности? Осим ако одговор није онај чувени, радикалски: „Ето, зато, баш зато.“

Једном, када буду одлазили са власти, могли би да им видимо леђа. Али их нећемо видети, ни леђа, ни срца, а нарочито не образе. Одлазиће газећи по народу, видећемо само ђонове скупоцене обуће. Из перспективе из које ћемо све то посматрати, ионако ће нам бити све једно…гажење по мртвима, очито више не ствара ни благу нелагоду…

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s