http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/Robijas.sr.html

Постаје напорно читање једних све истих текстова о судбини Војислава Шешеља. И што је најгоре, све се своди на неки немушти ламент, готово да се ради о сукобу двоструке привлачности (то је нешто попут ситуације седења на шољи и читања новина у исто време), елем двоструке привлачности-с једне стране усхићеност због чињенице да актуелна Влада нема азбестне рукавице, а треба да узме у руке врућ кромпир, те с друге стране сета због готово бесмислене судбине једног људског бића које је практично струнуло добар део живота у затворским условима, рецимо и то, на неки начин својевољно.

Упитно је то зашто је осведочени говорник мржње код госпође Смајловић заточен знацима навода, на самом крају текста. Разумљиво је то да се текстови завршавају печатом, потписом, знаком којим аутор себе одваја од свега и од свих. Има ли сумње да је неко ко је дизао пиштољ изнад главе у сред Београда, окружен децом, или неко ко је „потезао“ зарђале кашике, набрушене каме и бајонете, закрвављених очију неретко лармао, псовао, а за по неког наручивао и спроводио батинање, е да је неко, тај и такав, наводни говорник мржње. За мене нема. И не видим никакав проблем у томе, осим у чињеници да тај и такав припада народу коме припадам и ја. А и то, сам се ту нашао, у том-мом народу, није биран, наопако, већ вероватно тако (наопако) васпитаван.

Хашки трибунал је дефинитивно спрдња. И то не само због случаја Шешељ. Међутим, држава је прихватила спрдњу као обавезу (шта би иначе Расим Љајић радио задњих десетак година). Држава је прихватила да се спрдња бави, и на крају осуди, српски национализам. Није тешко доказати да је Шешељ све, само не српски националиста. Није тешко доказати да су државе бивше СФРЈ под патронатом једне Немачке данас етнички чисте и националне државе (Словенија и Хрватска), а остале прилично недефинисане. Шешељ је пре свега био звиждач против УСА и ЕУ, цртач границе Србије ка западу-оне чувене Кавлобаг-Кавловац-Вивовитица, значи један бесплодни и беспредметни, па и опасан лик и штеточина. Може ли такав бити српски националиста? Или је свима одговарало да га виде у тој и таквој кошуљи, како западу тако и домаћим гарнитурама. Да је Шешељ себе продавао за космонаута и чинио све баханалије које је чинио, ником не би био потребан, али не због баханалија већ због бесмисленог саморекламерства. Човек је просто прибегао злоупотреби положаја и (историјског) контекста и тренутка. Нити је једини у томе, нити је једини успео у свом циљу, гледано из његовог угла и схватања успеха.

На јед­ном ме­сту су се сте­кли еле­мен­ти лич­ног, по­ли­тич­ког и пра­во­суд­ног су­ко­ба.

Ако сам размишљао о крају текста, ред је да напишем коју и о самом почетку. Мислим да нема елемената правосудног сукоба, рекох да је Хаг спрдња. О елементима политичког сукоба тешко да се ишта може рећи, ако се пође од чињенице да је држава Србија прихватила спрдњу као обавезу. Остају елементи личног сукоба, Шешеља са једне стране и запада са друге стране. Наравно да је све јасно, наравно да су ветрењаче победиле, и наравно да се мора величати њихова победа над српским национализмом. Наравно, зато што се у историји увек једно велико, масовно и страшно зло мора дуго након почињења правдати низом малих зала, над малим али маркетиншки значајним фацама. Тако је било (и јесте и биће) и након првог и након другог светског рата. Тако мора и након овог, грађанског рата у СФРЈ.

Шешељ треба да се врати у Србију. Њему је место овде. Он ће бити најбоља опозиција актуелној власти. Он их је учио, па као и сваки добар учитељ, у главу он познаје своје ђаке.

Будимо прагматични. Србији треба опозиција. Па макар се она звала и Војислав Шешељ. Па макар и лапрдао све саме глупости и будалаштине. Ђаци морају да се плаше учитеља. А он баш и није лажирао своје учитељско звање. Лажирао је то да је добар и користан српски националиста. То да, али то и није тема.

Повратком Шешеља у Србију уоквириће се једна групна државна фотографија, један историјски доказ за флоскулу „какав народ таква власт“ која се његовим будућим политичким ангажовањем трансформише у хипер флоскулу „каква власт, таква и опозиција“. Из свега тога очито да испада народ. Он је, на неки начин одавно и испао из свих могућих прича, овде се ради о, како да кажем, буквализацији.

Ако је прелаз преко Албаније био физичка катарза и претња опстанку народа, овај гест запада, са враћањем Шешеља је овера духовне, интелектуалне, па и моралне катарзе истог тог народа. Зато је добро да се то догоди, а нарочито ће бити добро ако Шешељ не крене да ћути. Осим што ће бити у својој омиљеној „сам против свих“ улози, биће то први примерак фашистоидног лика који се изборио (на неки опскуран начин) да своју „борбу“ докрајчи по својим принципима. То је, по мени сва декаденција запада, то је то, како они воле „прагматично“ да кажу, осетно али још незабрињавајуће јачање фашизма у јЕвропи, то је дух и есенција новог светског поретка, у коме је до савршенства доведено померање тежишта са суштине на чист и кристално јасан интерес воље великог брата.

У ствари, кад мало плиће размислим, овај блог остаде једино место на ком се ствари могу назвати правим именом, а да се око тога не прави ни циркус, ни маркетиншка еуфорија, ни данас тако добро дошла сензација. Зато, ђаци, стиже учитељ са службеног пута, ако сте мислили да сте „оцењени“, мислим да сте се зај…

Advertisements

10 thoughts on “Учитељ на службеном путу

 1. Trebalo bi da mu plate za sve one održane časove o pravu, neznanju, cirkusu od međ.suda. Nažalost, nisam ljubitelj njegova djela, nedjela mu nisu dokazana, međutim kupio me je svojom odlukom da brani ono što govori, odnosno šta misli. Pitam se kako bi se Vučić i Nikolić, pa i Dačić branili pored toliko puta promijenjenih stajališta, ukoliko su ga ikad imali osim kao platformu odakle su lakše mogli da beru plodove politike ličnih interesa.

  1. Све док брани, ја разумем шта он ради, али код њега је незгодна она страна која бескрупулозно напада, прети, урла што вербално што ментално…генерално неартикулисано…тај део његовог типа личности поклапа се са наци-типовима, а то је много болесно

   1. Mila Alečković reče da je on na samoj granici genijalnosti što se vanserijskog intelekta tiče … a negde pročitah da je svaki genije uvek čudan svojoj okolini.
    Tekst je odličan, mikser, pročitah dva puta… fotografija mi se posebno dopada.

   2. хвала Гаго, да иронија буде већа, почео сам да пишем јутрос у Прњавору, а заврших га у Добоју поподне…између је било нешто пређених километара и сирова борба за егзистенцију, мсм работа…то је нама наша борба дала… 🙂

 2. Нисам успео да докучим да ли је његова хашка супериорност израз његовог карактера (интелигенцију не доводим у питање) или је његов карактер аспект интелектуалне супериорности. Не, не оправдавам у тексту наведене испаде субјекта текста, напротив, али се питам има ли елемената да се макјавелистички приступ који промовише у свом општем понашању, објасни и том пустом интелектуалном и стручном супериорношћу.
  Поздрав!

  1. Мислим (апсолутно лаички) да је сам субјект на неки начин жртва сопственог карактера, а последично су и све његове, личне, жртве (људи који су трпели то што су трпели) у ствари жртве тог карактера. Сећам се једне фантастичне рекламе за нека бесна кола, или можда ауто-гуме, гласила је „снага без контроле не значи ништа“, ето то је у ствари то, само што би требало уместо контроле користити реч самоконтрола. Интелектуална, стручна супериорност уместо да „обуздава“ дивљи карактер (и аналогно томе подстиче питоми карактер) губи сваки људски смисао ако, у резултату, даје негативне резултате. Нема природног баланса, мали поремећаји равнотеже су разумљиви и пожељни, али екстреми, перманентни екстреми воде у деструкцију, уместо у конструкцију.
   Поздрав Станимире

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s