„Он је и раније био на веома важној функцији, био је председник парламента, па због чега нико раније није постављао то питање”, истакла је Јоксимовићева.

прекоЈоксимовић: СНС против страначке полиције : Тема дана : ПОЛИТИКА.

Ово је, у ствари, интересантно запажање напредњачког врха. Јесте, Стефановић је и раније био високи државни представник, а питање његовог доктората се актуелизовало баш у време кад је постао министар полиције.

Може се донети низ закључака, а сви би се на крају свели на суштинско питање: „Ко има највише користи од скандала?“ Ударац на првог полицајца, по некој логици ствари, био би првенствено ударац на власт, на Владу. Међутим, како у Србији, реално, и нема опозиције, оне политичке, овај ударац испада да нема политичко порекло. Ако је тако, ударач потиче из сфере која се не бави политиком, већ неким другим работама које трпе пажњу безбедњака. Значи, крими миље, или можда неки од непристојно богатих.

Председник Владе смењује врхове полиције незадовољан резултатима у борби против нарко-босова. Значи, он зна одакле ветар дува. Они су кренули на државу (нарко-господари), е па сад ће империја да узврати ударац.

Од оне друге, бизнис сфере, као да се ништа не очекује по овом питању. Мада, никад не сазнасмо ко је оно, за време поплава, нудио држави струју по неколико пута већој цени од реалне. Председник Владе грмнуо, гора се некако протресла, а из свега тога не истрча ни миш, а камоли зец. Говори ли ово да је Влада „примирена“ на неки начин, по питању хајке на безобразно богате? Шта оно беху предизборна обећања? Све у свему, тајкунски свет није окарактерисан као могући ударач, а то се догађа готово прећутно. Врло интересантно?

Експоненти блока из кога је дошао ударац, Марко и Миљана (терминатори Мегатренда), долазе из света науке. И још, са, рецимо, безбедне удаљености, из иностранства. Одрадише они то, онако, добровољно. Њихов волунтаризам је предеднику Владе, осим „невиђена глупост“, ако сам добро разумео, још и потпуно огаван (што није речено, али се да закључити) у односу на волунтаризам који је подстакао премијер у доба поплава. Двоструки стандарди су судбина нашег друштва, брзо се то научило од моћног западног света. Али, откуд то да сфера науке буде, изнебуха, перјаница борбе против лажних научника, лажних научних институција, и све то баш сад, кад се јавно зна пуно тога о томе? Готово је невероватно, и буди сумњу, или бар чућење.

Познајући наш менталитет, разлог за ударац на првог полицајца биће да је лични чин. Одбрана од тог ударца, оно што обични људи нон-стоп гледају, исто је лични чин, мада би премијер највише волео да није, да он у ствари брани државу од зла. Он би то волео, али некако изгледа да му то баш и не иде. Бар обичан човек то никако да осети.

Од свих реформи, испаде да је прва на ред дошла реформа полиције. Ко оно беше претходни министар полиције? Да није то онај мали, са шишкицама, што је сад министар спољних послова? Јесте, тај је. Чиме ли је он то само заслужио да аванзује, ако му је полиција прекоредно дошла на ремонт? А да, па он је највише повукао код тог Бриселског споразума, то је онај што је као „споразум“ две стране, али само једна (наша) има да коњоше и да даје, а друга да кулира и још уз пут да зајебава. Добар споразум. Најмање за Нобела.

Добро, јасно је да је Ивица морао да добије неко место у овој Влади, да се не би Кетрин Ештон (јЕвропа) разочаравала. То је толико јасно, колико и то да Зорана Михајловић није могла да буде прва енергетичарка, да се Путин (Русија) не би потресао. Све то указује на једну врло интегрисану и самосвојну, снажну и храбру линију у вођењу државне политике. Што би рекла једна наша блог пријатељица-безмуду. Како сте бирали, тако ћете и да свенете. У ствари, заболе мене како сте бирали (ја сам се ипак суздржао), него ми кварите мир и пажњу праћења светског првенства у фудбалу, одвлачите ми пажњу, и то баш сад, кад се цео нормалан свет уверава да ни Бразил, ни Аргентина нису „оно“, али зато јесте један мали Чиле. Колико су код нас сви безмуди, толико су ови Чилеанци свемуди. Мали, сиромашни, некако изопштени, али курчевити, посвећени и сто посто одређени у циљу. То је то. Циљ.

Зато је важно наћи паралелу. Србија је мала, сиромашна, прилично изопштена (види претходни опис Чилеанаца) и још приде веома продана, подана и раскречена. Тако гледајући, има више разлога од Чилеанаца да буде свемуда и курчевита. Али нема циљ. Нема визију. Има фолирање, и на челу тешке фолиранте. Па има на јутјубу снимак-најбољи фолиранти на свету су Италијани, они на тренинзима некад вежбаше како да падну за пенал и сл. Е ови наши, за њих су ти Италијани мале маце.

Него, изгледа да претерујем са паралелама и закључцима. Волео бих да ова реформа врха полиције да резултат. Ево, рецимо, нека врате Пешчаник, макар за месец дана, дотле ће и Мундиал да се заврши. Могу ли то да ураде? Они који су управљали рушењем Пешчаника, светили су се за раскринкавање доктората министра полиције, па и раскринкавање Мегатренда као образовне институције. Небитно је да ли су ти „прва“, „друга“ или било која Србија, битно је да су починили зло-онемогућавање слободе говора, писања и читања. Један лажни докторат јесте зло, али у градацији зла, испред је гушење слободе.

Искрено, не очекујем позитиван скор. Не зато што су ови нови (који год били) безмуди, можда и нису. Не зато што су гори од претходних (ни то можда није тачно, можда су и бољи), а тек не зато што су нестраначки (могу да буду и страначки што се мене тиче, само нека дају више голова него што их примају). Елем, ни због чега горе наведеног не очекујем резултат, ма ни гол. Мрежа ће се трести, али је проблем у томе што је цео тим у офсајду. На челу са тренером, помоћним тренером, тимским лекаром и физиотерапеутом. И сви ће да се радују кад се мрежа и малкице затресе, а у ствари, ем је офсајд, ем се тресе спољна страна мреже. Ало, људи…Визија, циљ…ене вам Чилеанаца…џаба. За нас је, ипак, само сеоски фудбал (линк ка одличној фејсбук страни, страни добре забаве, на којој се налази пуно одговора на пуно, наизглед неважних питања).

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s