– Nisam ja Mrka. Postoji način na koji je tada rađena obnova, ali postoje i razni drugi načini. Srbija sada nije ostrvo odsečeno od sveta. Ne znam odakle je novac tada stizao, ali sigurno nije od UN, Svetske banke i EU. Nemam nikakav problem sa odgovornošću. Štiteći sebe, štitim svoju Kancelariju i štitim državu. Sada imamo ozbiljno pitanje integriteta pred svetom – rekao je Blagojević.

прекоBlic Online | Blagojević: Niti je ovo 1999, niti sam ja Mrka.

Па, ако ћемо искрено, претходна „обнова земље“, осим што је сатрла грађевинарство у Србији, и то тако да данас практично и нема фирме која би могла направити неки озбиљнији мост, елем та такозвана Мркина „обнова земље“ успоставила је идеалне услове да овде на терен утрче разни белосветски мангупи, приучени и недоучени техничари, са ставом надинжењера а понекад и надљуди, па да под окриљем свих оних горе наведених (УН, Светска банка, ЕУ) и још по неких (ЕБРД, ЕИБ) узму за себе и своје све што у својим земљама порекла нити би могли нити би смели, а нама, у свему томе да остане…па рецимо, средњи прст.

Шта још лепо каже Марко? „Немам никакав проблем са одговорношћу“. Ваљад није, па бројање и разврставање парица је, у неку руку, идентично са бројањем гласова. Разлика је само у пореклу, гласови су од наших људи, а парице ће бити од свих страна света. Лакше је упарити одговорност и туђе паре, него одговорност и наше гласове. Па и симболички, гласове Марко „врати“ нама, паре би по тој аналогији требало вратити „њима“. Ако смо ми вољни залуду улагати своје гласове, „свет“, који се јако забринуо око нашег интегритета, сигурно није вољан залуду улагати своје паре. Шта ћемо сада са одговорношћу. Или, другачије формулисано, коме ће то Марко бити директно одговоран? Мислимо мало о томе.

Свакако да је добро што Мрка неће бити, ако Бог да, умешан у ову предстојећу обнову земље. Да не будем погрешно схваћен, Мрка у овом тексту није ништа друго до персонификација једног система, који је почивао на бахатости, простаклуку, на осионости и самовољи, самопромоцији, па и самозадовољавању (има и боља реч, али је прилично вулгарна). Марко (и ово име треба схватити као персонификацију, никако као појединца) треба да буде израз неповерења премијера према његовој сопственој бази. Па и шире. Мислимо мало и о томе.

Мрка је био човек из струке. Какав Мрка ономад, таква данас струка. Једном речју-туга. Марко није (вероватно) човек из те, да кажем, одговарајуће струке. Тако да ће нам путеве, мостове, куће обнављати…волонтер. И то је тренди, зар не. После скандала са академством актуелног министра полиције, а пре тога, после свих могућих скандала са матурама, са хапшењима професора због примања мита, после тоталног колапса образовања и писмености, просто, сви су постали експерти за све. Живот је, са тим сазнањем, постао неупоредиво лакши, зар не?

Сума сумарум, само је поплава била колико-толико (па и како коме) неочекивана, елементарна непогода. Ако се неко још сећа, када је главни удар прошао, велике проблеме правиле су оне тзв. повратне, леђне воде. А сад, кад је и та опасност прошла, следују нам људи. Сви председникови/премијерови људи. Па да видимо, чија ће штета бити већа. Или да о томе не размишљамо уопште? Или да уопште не размишљамо.

За главни удар било је руку, лопата, џакова, песка, било је апела и команде. Неки би рекли да су на појединим местима снаге биле предимензионисане, а опет на неким није било никога, или бар није било никога онда када је то требало. Али зато, сада за ове повратне ефекте, ми који претекосмо, сви смо сада ту. Разни нам се, елементарни таласи ваљају, али мирни смо, нема панике, нема ни ширења исте. Нисмо ни предимензионисани ни поддимензионисани. Утисак је да смо подцењени. А то, што нам Марко каже да он није Мрка, док га премијер сопроштењем, подржава, ваљда треба да нам створи утисак и да смо уцењени. Или блесави. Онако колективно и ђутуре. Свеједно, важно је што смо мирни и апанични. Или апатични? Биће да је ово друго.

У овој свеопштој какофонији, која није последица велике, илити „библијске“ воде, и у којој се све теже разазнаје ко је стварно ко, и шта је стварно шта, али се све боље види ко је стварно шта, изгледа да ће се брзо и лако открити и шта је стварно ко. И комплетна циркуска представа која се бесомучно одвија ових дана пред публиком, на отвореном тако рећи, и без заштите велике шатре, добија свој пуни смисао. Смисао је у обесмишљавању. Тако то и иде кад се главни уредник утрипује да је неко (и нешто) што факат није, али воли да се поистовећује. Можда то и није болест, та инфантилија, праћена изразима патетичног разумевања за сјебе самога и свој самопрегор (први дођем, последњи одем, радим, стално и само радим…), те стањима еуфорије, па мало строгоће, па мало дрчности, а често нападима суздржавања и катарзичне мирноће, елем можда то и није болест. То би, по мом нескромном мишљењу било тражење излаза из сопствене, а скоро пресвучене коже. Фора је у томе, да из те коже, а и било које друге, излаза нема.

Ево, ја мислио мало о томе…

Advertisements

3 thoughts on “Blic Online | Blagojević: Niti je ovo 1999, niti sam ja Mrka

 1. Hahah “nepoverenja premijera prema sopstvenoj bazi“, nisam razmišljao, ali jeste istina.
  Joj, odličan post.
  Ne smem da te “šerujem“, ne zbog cenzure, više zbog autocenzure.
  Mada, da budem iskren, onom vrhovnom cenzoru bi samo autocenzura mogla da bude od pomoći.
  A to nije Marko. Njegov životni cilj je da nije Mrka. A nije ni vrhovni cenzor. Kad bolje pogledaš, on nije niko. Jbg… “Onaj tunjavi sa naočarima“…?
  E, daa, bre, taj…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s