(уместо коментара на Pronicljivost kao veština, by Dragana)

Немогуће је пребројати све димензије које писање омогућава слободи мисли, мишљења. Па и када би се неким чудом могла утврдити та димензионалност, врло брзо би се дошло до још једног, ако смем да кажем, поражавајућег сазнања, да ни једна од тих димензија није измерљива.
Тако, слобода мисли својом бескрајношћу конкурише космосу. Писање би могло бити нешто попут телескопа. А у ствари само је обична људска радозналост коју је непотребно схватити, објаснити. Једино је потребно, стално и изнова, ослобађати је…све бољи и бољи телескоп.
Која је то, тако „страшно“ важна ствар, попут писања? Базање по бескрају? Изједање разних укуса слободе? Бежање од неког (не)извесног „смака света“, неке помахнитале комете која иде у правцу нашег, каквог-таквог, али неоспорно јединог света?
Не, практично ништа од тога.
Писање је скитање. На неки начин, циганска работа.
Необјашњив је онај осећај, оно стање које настаје после писања. Добар осећај, у коме се сустичу сва лична, никад изговорена стремљења. Тај осећај је попут мора у које се одједном улива река Задовољства, Олакшања, Сумње, Страха, Очекивања, Растерећења, Безбрижности, Спокоја итд…све реке које ипак теку од неког нашег, врло личног и персоналног, детињства. Од времена када је, на неки начин, „притисак“ Слободе био најјачи, у свачијем појединачном, обично нормалном, животу. Од времена, када је радозналост управљала свим нашим, тако малим и за живот као целину, безначајним мислима. Писање је онај фини, лепи непристанак да се потпуно одрасте, па и умре.
Писање је физички отисак слободне мисли, то је…Једноставно, добро.

Advertisements

5 thoughts on “Уместо коментара…

    1. 😉 Нато, нека и буде по твоме 🙂 Трудио сам се да не одрастем пуно, у том труду сам у међувремену, остарио. А како је ово време Васкрса, ни умирање не би требало тешко да падне. Али би дефинитивно страшно било не писати и не читати, истина је да је лакше без живота, него без слободе 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s