I dok ga ubijaju, on viče – živeo Staljin! | Peščanik.

…možda ste u pravu, možda je sistem isti, ali je život potpuno različit.

Систем није исти, гори је, и све гори. Последично, живот је све тежи, за друштво, а све лагоднији за властодржачку касту.

Ne sporeći pravo na takav izbor, pokušaću da pokažem da je precepcija – sve je ostalo isto, ne samo netačna, nego nehotice otvara vrata nadolazećoj represiji.

Београд на води. То је пандан мосту преко Аде. Идентичан је циљ, односно циљна група. Највећи број гласова сконцентрисан на малом простору. Разлика је у маси новца који је у игри. Разлика би била у ћару од те масе новца, који је побрала (ДС од Аде) или ће побрати (СНС од Бг на Х2О) партијска братства и властодржачка инфраструктура. Партије су у оба случаја предузетничке фирме. Улог је време будуће грађана Београда и Србије, то је оно што ове фирме улажу у посао, време дужничког ропства. Идентично је бахаћење, злоупотреба имена из „струке“ или „струка“ (академици, професори,…) који ће да аминују и буду штит од оних који много и непријатно питају. До јуче се Ђилас заклањао са „Рек’о ми Хајдин…“, већ колико сутра ће Вучић да извуче свог фаворита.

Претходни избори. Бели листићи наслутили су да ће постизборна математика изиграти вољу бирача. То је била суштина, а после се и потврдило. Нови избори. Нема се шта наслутити у вези са комбинаториком, бар ништа суштински важно. Обичног човека баш уво заболе ко ће Вучићу да мења чарапе, а ко гаће, да ли се тај зове Чеда, Борис или Ивица. Али зато обичног човека све више и више боли повећан ПДВ, повећани разни порези и прирези, скупља струја, вода, телефон, комуналије, индиректно грејање, шамарање рачуна за струју пред Нову Годину због светог Николе…Обични човек се усредсредио да једе сваки дан, бар два пута, да обуче старо, али да је чисто, и сл. То су краткорочни циљеви. Дугорочни, ако постоје, своде се на налажење шеме, пријатеља, познаника, рођака, тамо негде у белом свету, где ће да пошаље своје дете када ово заврши неку школу.

Надолазећа репресија. Јесте, само не надолази од прошлих избора. Долази од разних грешака у корацима ДС-а (помирење са СПС-ом, стварање СНС-а). Ово сада што се дешава, што Бота на свим ТВ каналима „признаје“ грехе, то је тек подметачина. Он признаје грехе као да прагреси не постоје. Циљ? Опет би да јаше, прорадио му предузетнички дух из младости.

Нико овде никог не „шиба“, нема овде топлог зеца, понајмање за Дачића. Свака од тих политичких секти има своје спонзоре, генерално гледано, сви ти спонзори су са оне стране закона, донације су прљавог порекла. Дрога, намештени кредити, намештени тендери. Бизнис, бато, бизнис је то. Окреће се ничија лова, народ је тај нико. Све су то новокомпоноване газде које раде и граде туђим парама. То је виши ниво оних београдских предузимача који су станове продавали унапред, још док су зграде биле у пројектима и причама, а после нестајали преко гране. Ово је виши ниво.

Ови осим мостова, скупих локација, продају унапред „реформе“, „борбу против корупције“, „криминала“, „улазак у ЕУ“…То је то партијско предузетништво. Само је питање ко ће гласније да се рекламира. Споља гладац, а изнутра свако сваког за по нешто држи у шаци. Зато није тачна теза Весне Пешић да нису сви исти. Исти су, суштински, само су им апетити пропорционални унутарпартијској разгранатости инфраструктуре и масовности. Појачан је феномен „прелетача“. Не одређују исход на изборима бели листићи, него прелетачи.

Србија нема проблем са демократијом, већ са људском мизеријом. Ово је, ништа друго до један државни ријалити. И сви ти програми су у почетку популарни, као нико то не гледа, а сви све знају. То је та мизерија. Међутим, временом ти ријалити програми изгубе на гледаности, па се смањи број „пријатеља“, мање буде реклама, продукција мења концепте…Или се одрже у неком облику, или их банкрот потера да се баве нечим другим. Исто је то и у политици. Само је исход очигледнији-банкрот. Зато је Радуловић морао да буде склоњен, погрешан човек на погрешној страни, у погрешно време.

Лепо је то што се Весна Пешић определила. То, изборна воља и слобода, то је њена, приватна ствар. Само не знам зашто се својим јавни опредељењем толико труди да ми у уста угура њену четкицу за зубе. То није хигијенски, фигуративно. Она постаје „добри војник“ једне тутумрак опције, све под паролом „виших циљева“. Каже, иде по систему елиминације. Е то мора доследно да се ради, елиминација је брисање. Ту нема комформизма, не бира она између више џемпера док је напољу -25 степени. Ово је бирање између више предузимачких удружења док још држава није банкротирала.

Овде, у Србији, једино смена генерација битније утиче на колективно гибање друштва. Проблем се усложњава тиме што свака нова генерација са собом носи све мање моралних начела. Урушено образовање, породица, васпитање, суштински греси владавине Милошевића, много тежи него масовна убиства, пресељења, бомбардовања, су потпуно релативизовали појмове човекољубља, поштовања, пристојности. Ако свега тога нема, о каквим се онда може причати визијама, демократији, праведном друштву. То није ни футур други, н-ти, то је даље и од Звезданих Стаза или Аватара. То је најлуђи сан.

Није све тако црно. Бео је свет. Можда у Србији има 800.000-900.000 хиљада незапослених. Колико грађана Србије има у белом свету, данас? Како њих бројимо? Чија су они одговорност? Татина и мамина? Слобина, Тадићева, Коштуничина? Сутра Вучићева?

Уместо четири слике кроз које Весна Пешић жели, бар мени изгледа, себе да убеди да ради исправну ствар, осим што агитује, ја бих њој понудио једну:

Izbori 2014

Осим што слика говори више од хиљаду речи, ова њене четири слике ставља у шкработине. Додуше „чистота“ и „лепота“ порока (ритуалног прања и агитације) остаје, њеног фаворита на слици нема. Треба само пазити да је ово горе прва верзија слике, show must go on, especially reality show!

Е да, замало да заборавим ону претњу о надолазећој репресији. Па истина је, не зна се чија би репресија била гора, Вучићева или рецимо Ђиласова…Али сезоне су пред нама, да не откривамо љубитељима ријалитија све карте, већ сада. Тек хватају залет, немојте им растеривати публику.

(previous episode…not to be continued)

Advertisements

2 thoughts on “Show must go on

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s