(случајни пролазник гледа…)

ППВ реконструише владу. У владу зове Радуловића.

Радуловић почиње неке ствари, неке системске законе који се тичу привреде.

ППВ често буде питан о томе шта мисли о раду Радуловића. Овај у почетку прича како се не слаже у потпуности са начином рада министра Радуловића, али га у принципу подржава.

Радуловић покреће причу о измени закона о раду. Закон не пролази.

Радуловић јавно каже да закон о раду, а уз то и реформе, кочи баш управо ППВ.

Вође синдиката ликују, спрдају се са Радуловићем.

ППВ растура владу са образложењем да је у таквој композицији немогуће спроводити реформе, немогуће ићи у Европу максимално могућом брзином. Пар сати пре тога Радуловић подноси оставку председнику владе са образложењем да је онемогућен да ради, спроводи реформе и договоре на влади, све у вези са привредом, економијом, системом.

Странка ППВ-а пушта у оптицај лавине оптужби и блата на Радуловића, прете кривичним пријавама. ППВ нема коментара на ту тему.

Радуловић јавно прича о штетним уговорима по државу, уговорима са немцима, арапима…

Влада је техничка, нико се не изјашњава о тим уговорима и ономе што прича бивши министар Радуловић.

ППВ јавно говори како очекује да ће његова партија изгубити на изборима, пошто су сви остали, осим његове партије, купљени од стране тајкуна. На изборима се, по ППВ-у бира између његове партије и групе тајкуна.

Важни функционер СНС-а бива ухапшен у току кампање, под оптужбама да је партијском функционеру из коалиционе партије (СПС) омогућио добијање вишемилионских кредита без покрића и гаранција, злоупотребом свог положаја у некој банци. Истрага је у току.

СНС и ППВ понављају стално како нико није заштићен и све је у рукама правосудних органа.

(случајни пролазник размишља…:)

Зашто су ППВ и Радуловић на различитим странама? И један и други су за реформе. И један и други су за брзо деловање. И један и други констатују да су реформе неспроводиве, при чему ППВ не објашњава зашто, али дела и то распуштањем владе, из чега се може закључити да део владе не жели реформе. Ако СНС хоће реформе, немогућу ситуацију може правити коалиција СПС-ПУПС-НС. Радуловић оптужује ППВ-а да он (ППВ) не жели реформе. Зашто је онда распуштена влада?

Ко неће реформе? ППВ или коалиција СПС-ПУПС-НС. Између којих опција је морао ППВ да бира, између коалиције с једне стране и Радуловића с друге стране. Кад је ППВ погрешио, када је Радуловића позвао за сарадника, или кад га се одрекао?

За шта се бори ППВ? За социјални мир? Да ли је стао на страну лидера синдиката из алтруизма, друштвено одговорног васпитања и понашања или је глас синдикалних вођа значајан глас/проценат на изборима? Да ли је блокирање измена закона о раду стварни почетак кампање за изборе?

Како је дошло до тога да важни функционер СНС „падне“ само пар дана од почетка кампање? Да ли је то та моћ тајкуна, да ли је то саплитање кога се ППВ отворено плаши?

Да ли се СНС и СПС боре „у рукавицама“. Да ли је СПС део тајкуна у влади?

Зашто Радуловића нико из владе не подржава? Да ли је то због тога што отворено говори о непрофесионализму, о буразерским диловима, о штетним уговорима. Због тога, под условом да је то истина (а делује као потпуна истина, пошто то нико жив не демантује) Радуловић нема подршку власти, он таквом причом онемогућава владајућу коалицију да себи обезбеди силну лову продајом државне имовине и земље, мимо регуларних процедура.

(случајни пролазник закључује…:)

ППВ је ипак „кваран“ играч. Морао је да се определи између нечега новог и нечега старог. Изабрао је нешто старо. Обезбедио је континуитет партократског устројства државе, буразерско диловање имовином и земљом државе Србије. Обезбедио је плодно тло за рађање тајкуна нове генерације. Суштински, за све што је оптуживао претходну власт ДС-а, сада ће он сам покушати да наметне. Тајкунима ће се бранити од тајкуна. Треба му време да створи своје тајкуне, зато се све одлаже, развлачи. Купује се време.

Треба очекивати на пар дана пред изборе пар „закуцавања“. Или ће ући нека лова за БГ на Х2О, или ће заиграти мерцедес мечка у аутобусу, или нешто треће.

Радуловић је отишао у политику. Пошто је наивно (али и искрено) поверовао на први позив ППВ-а, сматрао је да не треба да се заштити од било кога. Мислио је да му је довољно то што га је лично ППВ звао у владу, мислио је да га штити моћ ППВ-а. Поверовао је у моћ некога кога не познаје. Наивно. Моћ није била спорна, спорна је трговина. Шта ППВ хоће да купи, а шта хоће да прода. То Радуловић није добро оценио (изгледа да је гледао само из свог угла). Њему и ППВ-у нису се поклопили интереси. ППВ хоће приврженост широког фронта. Радуловић хоће реформе. Широки фронт неће реформе. ППВ неће реформе. ППВ неће Радуловића. ППВ неће да још неко дође у позицију да буде хваљен и слављен. Тада позиција није апсолутна. Широком фронту је добро, тренутно му је добро, ППВ му је добар. ППВ је гаранција да се ништа битно неће променити. Чувена филозофија деведесетих: „…само да не буде горе…“. Корак по корак назад у деведесете.

(случајни пролазник у одласку добацује…)

Играју се делије на сред земље Србије.

Земље у којој само апсолутна моћ вреди. Све остало је – ништа.

Advertisements

2 thoughts on “Играју се делије

    1. Нисам улазио у детаље, искрено. Али је след догађаја, по мом мишљењу, помогао да се доста ствари исповрне…Као неки мањи земљотрес.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s