Значи, то би била та Промена Свести која се очекује. Председник државе је дао пример. Рече он: „Градио сам три моста, а овај четврти Земун-Борча ми је најдражи„.

Промена Свести=помрачење свести.

Ово наше ауто-цензурисано новинарство сад под хитно треба да открије у чему је тајна. И Инсајдер да се укључи, да се нађу сва три моста. Неки зли језици сад би рекли да на гробљима, у принципу, нема мостова. Али Инсајдер прво да обиђе гробља, никад се не зна. Наши људи су склони претеривањима, како са веселим поводима тако и са оним крајње тужним, Тако неки праве маузолеје, а што не би родбини и пријатељима омогућили да дођу до вечне куће милог покојника и преко неког моста. Аутор се бар зна, сада.

Промена Свести=без свести.

Антологијска сцена Бате Стојковића у којој „проба“ ограду моста и непоновљиво закључује, да би, да се он пита, претерао преко аутобус, сада добија још један смисао. Додуше, не сме се заборавити ни онај поклич из масе, мислим да је Павле Вујисић, оно кад Бата проломи ограду и упаде у реку, сви побегоше назад ка обали, а неко викну: „Јебо га онај ко га направи!“

Промена Свести=јебо свест, ово је лудница.

Да се не „мувам“ једно двадесет година по мостовима, по Србији, па да сам јуче дошао, са Марса, рецимо, све би ми било јасно, и не само то, био бих поносан на то што нам први човек у држави прави мостове. Да не познајем брат-брату педесетак инжењера који остарише по мостовима, по њима се оријентишу, под и на њима проведоше три пута више свог живота него са својим најмилијима, да све то није тако, можда бих се и насмејао. Ипак, ово је увреда. За струку. За Свест. Читам чак да се и Мрка насмејао, а није га голицала Ана Бекута.

Не треба нама Промена Свести. Ту и нема реално шта да се мења. Овде влада несвестица, ту нема ни свести, ни вести, ни струке, ни образа. То је једно готово аутистично стање духа друштва, у ком ништа није могуће, али још више ништа није немогуће. И на све то, нема места додати оно чувено растерећујуће „ко зна због чега је то добро“. Нема.

Јурили су Тому својевремено да покаже диплому. Па се копрцао…Па се то заборавило, ваљда. Сад ће да га јуре да покаже неки од та три моста. Па ће и то да се заборави. Било би лепо да остане бар горак укус у устима од све ове лакрдије. Та горчина, без гласа, без светла, само горчина и мук, колективни, национални мук значили би да овде има живота. Да овде има зрнце неке, било какве, свести. Нема.

Председник је променио (све)ст. И дао је пример. Да се ми сад угледамо на њега. Ако има неки да му нисам до сада још пресадио срце, одма’ да ми се јави. Или да му саградим нуклеарку у дворишту. Могу све што пофали. Све у циљу Промене Свести. Мозгове не пресађујем, то ће Александар Вучић. Под условом да га нико после не прозива јадног због тога. А фино ради мали, од раног јутра до касне вечери, последњи излази из ординације, ни једна лоботомија није до сада оманула. Ако се неко, случајно, то пита…Мислим, чик ако сме да се пита…

Благо нама, са њима. Или још боље, благо њима са нама. Обрни окрени, блага има на претек…Блата? Неее, блага, нисте добро прочитали…То су блага, национална блага, свим могућим законима заштићена. Мора да буде весело, не може све свест да се мења тек тако. Весело, до пијанства, па и шире…Ситуација мора да буде таква да се не зна ко је збуњен, а ко је луд, нема више тих ирационалних српских подела, или смо сви луди или смо сви збуњени. Ко се буни-одма’ код Аце на лоботомију, он зна то да среди.

И од сад кад возите, па идете преко неког моста, да знате, то је Томин мост. Још ако је на неком, далеко било, гробљу, то је Томина задужбина. Није Бранков мост, то је било пре промене свести, то је сад Томин мост, ни Газела није, то је Томина газела, Ада је исто Томина…

Само опуштено, осетићете неподношљиву лакоћу промене свести…То је оно право.

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Чуј три, триес три

    1. бране, тунеле…све на води, земљи, ваздуху…они су као мачићи Викторије сикрет, најважнија је моћ трансформације…бесконачне трансформације 🙂

  1. Једна од оних ситуација кад ми је жао што то нисам ја написала…
    Свака част!
    „Мозгове не пресађујем, то ће Александар Вучић. (…) ни једна лоботомија није до сада оманула.“ – перфектно!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s