Samo treba jasno konstatovati da je DS za vreme Tadića izneverila samu sebe zato što nije snažnije povukla Srbiju ka EU i vidovitije gledala na Kosovo i nacionalno pitanje, što nije obustavila pokvarenu partokratsku državu kao glavni izvor korupcije i bezakonja i što strukturno nisu bile diferencirane država i privreda, kao način da nestanu tajkuni.

Има пуно наговештене истине у овом пасусу.

„…није снажније повукла Србију ка ЕУ…“ – шта рећи, вучеш са онолико снаге колико имаш. То је просто питање за познаваоце аутомобила. Колико коња (мисли се на коњске снаге, мада треба осетити зер подсмеха у избору примера) толико снаге. Можда је ДС могла и јаче, с опроштењем, да повуче, али није се абартовала, „буџила“, или што би највулгарнији рекли, „надр*ала“ у том смилсу. Боље је питање, а што није, што нису ишли „на канал“, а могли су? Па просто, није им требало. Канда су имали све што им треба. Можда се касније и вратим на ово…

„…и видовитије гледала на Косово и национално питање…“ – мислим, није фер замерати некој партији дефицит видовњаштва. Мада, демократија се у нас „порађала“ уз помоћ бабица свих фела и профила, могао је и њима неки да залута у редове. Шалу на страну, конкретно ДС није имала никакве потребе да прориче и видовњачи, било је довољно да следи оно што јој је покојни Зоран Ђинђић оставио на ту тему, поготово активности, снагу идеја и намера, јасне и директне циљеве које је изражавао пред сам крај свог живота (због своје јасноће по тим питањима, неки и данас заговарају да је то био разлог због кога је главом платио). Значи, џаба видовитије. Мора храбрије, јасније и часније. За идеју (и визију) треба мозак, за њено спровођење требају други органи. И сад питање-а зашто нису ови из ДС-а ишли на трансплатацију, да им, с опроштењем, уграде муда, и то оне најновије генерације, имали су све, и „канал“ и „мајсторе“, и софтвер и хардвер, итд, итд. Па просто, није им требало. Канда су имали све што им треба.

„…што није обуставила покварену партократску државу као главни извор корупције и безакоња…“ – е то је већ ствар видовњаштва, мислим, то се могло (пред)видети још у оном тренутку кад је краљ Бота донео одлуку да се грли, љуби, опрашта, извињава, мири, и ко зна шта све, са СПС-ом. Уместо да краљ Бота, као и сваки регуларан краљ, гази по цвећу, он је згазио у говно. Безакоње и корупција устоличени су, уобличени и прописани за владавине СПС-а. Па ваљда је 5.октобар, сем персонификованог „Готов је“, имао иоле шири смисао, „готово је…“ са криминалом, корупцијом. ДС (под краљем Ботом) није имала основни предуслов да обуставља ишта, са усмрђеним стопалима суверена. Она Његошева, истргнута из контекста, али факат применљива, „…трагови му смрде нечовјештвом.“ овде добија пун смисао. Међутим, стопала су далеко од носа, а кад се краљ „закити“ миомирисним  јелкицама по ушима, у кабини се ништа ружно не осећа. Само мириси боровине, покошеног сена, Fresh and cool, Anti stress and Tranquil…ма види wunder-baum, шта ја ту филозофирам.

„…што структурно нису биле диференциране држава и привреда, као начин да нестану тајкуни.“ Јелте, а где то има? Мислим, где има да се купе ти „брисачи“ тајкуна? Ако је шоферка друштво, тајкуни су они инсекти што се с времена на време прилепе на шоферку, па се тако возе фрај, додуше мртви су, али је поента да се и у таквом стању возе фрај. Е нема тих брисача који то ефикасно уклоне, обично се то решава на комплетном прању кола. Чак ни они, што „раде на брисаћи“, по семафорима, не могу лепо да их скину, углавном их размљацкају, па буде горе него што је било. Е то се нама и десило, канда је горе него што је било, зато што нас мрзело да отерамо лепо ауто на прање, него смо га музгали по разним семафорима и раскрсницама.

Као што рекох на почетку, пуно је наговештене истине, не само у цитираном пасусу, већ у целом линкованом тексту. Невероватна је сличност сегмената „Ко то тамо пева“ и ДС-а. Дрндави аутобус, надреално стиже на циљ и тек тада га погоди граната, а једини из ништавила излазе ‘армоникаш и дромбуљаш. Ко ће у ‘армонику, а ко у дромбуље, то стварно могу да се договоре директо Тадић и Ђилас, и прошли пут су се договорили…Сви су видели „плодове“ тог договора.

ДС не сме у коалицију са СНС. Мислим, сме. Све ми је дозвољено, али ми није све од користи. Могу они и то, али то је секвенца из другог филма, оно, „мајмун је ушао у тенак, биће катастрофа.“

Истина је да ДС није сагледао узроке пораза. Реално, са Ботом у одласку и Ђиласом у доласку, са Ботом онаквим какав је, и тек Ђиласом онаквим какав је (а то најбоље знају обични чланови ДС-а, који највише ДС-у и недостају, елем у међувремену скоро сви су постали неко лево мудо, па је више „необичних“ него обичних…) ко је могао-смео-знао да очекује анализу по систему „краљ је го, а зашто?“

Истина, вероватно и највећа од свих наслућених и наговештених, је она која говори о значају ДС-а за ширу јавност. Набуџена и опрана ДС, али суштински набуџена и опрана, једина ће бити гарант да наше друштво неће упловити у наизглед мирне воде политичког једноумља (а у ствари апсолутизма).

Објективно, ДС-у недостаје харизматичан лик. У ствари, та странка је пуна „ликова“ попут оних из „Ко то тамо пева“, али су сами пристали на негативну селекцију (ко све оно изађе из буса, Јеремић, Ђелић…). Са друге стране, то и не мора да буде тако лоше, то што нема харизматичног, то би била њихова важна различитост од осталог „друштва из зоо врта“. То би био основ за прање, да не кажем предпрање, унутарпартијску центрифугу људи, визија и идеја. Па нека исплива нај…и на једну и на другу страну.

Свака машина (е сад мислим на веш машину), односно сваки бубањ има контра-тег, тако би било и са ДС-ом, њима је контра тег и Бота и Ђилас, и сви поводи које су ова двојица дали до сада, и сво обиље неодговорних потеза, акција и борби које су ова двојица водила један против другог, а и свако сам са собом, понаособ, неспособни да се изборе ни са својим ни са туђим енормним количинама сујете, површности, недостатка одговорности, а које су хранили, опет свако својим потпуно личним фиксацијама. Негативна селекција. Зато су и дошли дотле докле су дошли. Нигде. А ако се споје са СНС, отићи ће још даље одатле. Може ли се даље од нигде? Може. Ово је Србија, овде све може.

Е сад, по мом мишљењу, из све те очекиване центрифуге у ДС-у пре ће изаћи нешто наопако, него нешто (позитиво) опако. Зашто? Па зато што ГО ради по истим принципима  негативне селекције, трулих компромиса и интересних кругова. Значи, све лоше, само још финије усложњено и у целофане замотано, па кад се овој двојици монарха прикључи никад довољно набилдовани Пајтић, добија се свето тројство обогаћено аутохтоно-аутоно-аут, у сваком случају аут трећим елементом. И то није крај…

Вероватније је да ће ГО ДС бити први сведок још неког одметњаштва и одпадништва, а ствар је чистог случаја да ли ће ма који од тих што се одвоје, то одвајање учинити из интереса (или неостваривања истог) или из искрене потребе да се бави политиком која ће се темељити на основама на којима је ДС и основана.

А можда је ово моје гледање чиста идеализација, а можда је идеализација поглед на онај ДС, пре и за време Зорана Ђинђића. Не знам, нисам чак ни члан. Више посматрач са стране. Са довољне удаљености да гледа својим очима, а опет из довољне близине, да се не инфицира. 🙂

Ништа лично, генерално ми се допада што назирем ново-старо (надасве објективно) гледање на значајне ствари, од оних којима су се (ипак само) привиђали Черчили и Де Голови, једном речју, аутоголови. Можда је то заокрет у Новој нам години, а можда је и то моја идеализација. Како год, није лоше, није уопште.

Advertisements

One thought on “Вози Мишко

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s