Otvoreno pismo ruskom ambasadoru Čepurinu

via Blic Online | Blog | Otvoreno pismo ruskom ambasadoru Čepurinu – Mozilla Firefox.

Муке му јежове. Јес вала тешко бранити неодбрањиво. Додуше и тужно је брецати се, позивати на површност, нетачност, па и увредљивост када се спомиње 30 сребрњака. Осим ако је од свега најнетачнија, најповршнија и најувредљивија сума. Мада је, транспарентно (за онога ко хоће да види) реч о више нула након броја 30.

Лично, брига мене за високу политику, руске дипломате, гласноговорнике Кремља. Шта ли би то било површно, нетачно и увредљиво у чињеници да су

…свеже ране од НАТО бомбардовања и смрти – и не само у Србији.

Можда би требало да ране зарасту од сталног дејства прашкова и масти типа:

„…da se ikad neko od vaših predstavnika zvančno pojavio na skupovima koje organizujemo, na primer na onima gde “za 30 srbrenjaka” suočavamo porodice poginulih u bombardovanju RTS sa NATO zvaničnicima. NATO zvaničnici ni jedan od tih skupova nisu izbegli.“

Узгред, ако сам добро разумео, неко је звао представнике Руске амбасаде на скуп породица жртава НАТО бомбардовања са представницима убица, крвника, односно „хуманистички“ настројених депутата машинерије? Колико је то само бесмислен гест. А најјача таблета за заборав би ваљда требало да буде то што ови ни један од тих скупова нису избегли? А што би? Сребрњаци су ту да се терен, већ једном преоран и прекопан, натопљен људском крвљу и нађубрен људским беживотним телима, још малкице уподоби. Зар не?

Или би ране (које ране, о чему ја овде причам, па ови ни један скуп нису избегли) требале да исчезну пошто:

„Spomenuti srebrenjaci su u Srbiju ušli, između ostalog, za reformu sistema bezbednosti, za penzionisanje viška kadra, za obuku, za deminiranje i raščišćavaje terena od posledica NATO intervencije, za javno zagovaraje jedne legitimne političke opcije, što vama kao Rusu, i Rusiji u načelu, izgleda nije jasno, jer se kod vas još uvek za razmenu ideja ide u zatvor, legitimne dakle opcije da se Srbija, za sad, sve bolje sarađuje sa NATO.“

Ово је нови приступ легитимности. Види, ја ћу сада мало да те бомбардујем, додуше мораћу мало и сиромашног уранијума да ти уделим, али види, после ћу да ти дам кинту да све лепо деминираш и расчистиш, остаће ти и да делнеш неке пензије за ове који ме не воле и који су се против мене бунили, а после ћеш ти, пошто си паметан и све моје потезе разумеш, да пропагираш једну легитимну идеју. Идеју да ми сад, као, свакога дана у сваком погледу све више напредујемо…у сарадњи. И то. Океј? А да, дођем ти и неку кинту, али пази:

„Deo srebra ušao je i za najteži postkonfliktni zadatak – za realizaciju koncepta tranzicione pravde i uvođenje mehanizama prevecije – stavljanja sistema bezbednosti pod demokratsku kontrolu…“

Јесмо се договорили? Јесмо. Значи, после прашкова и масти, после таблета, иде доза реализације концепта транзиционе правде, то би ваљда био одлазак у неку бању. А кад се врнемо из бање, систем безбедности је под „демократском контролом“. Мојом. Твојом. Нашом. Или њиховом. Неважно, она је демократска, то је оно право (Кока кола и осмех…). Да, и осмех.

Некад је неко певао „све је лако кад си млад“, данас то звучи овако: Све је лако кад си бомбардован! Ево доказа:

Pogledajte ponekad programe kablovskih televizija u Srbiji. Bioskopske programe. Izloge knjižara. Obratite pažnju na muziku u klubovima. Na repertoare najposećenijih koncerata. Sportske međunarodne heroje za koje Srbi navijau. Pogledajte vrstu spravica i kompjutera koje svi koristimo. Raspitajte se za softver. Pogledajte izloge u radnjama. Najveće turističke destinacije. Nismo imali gej paradu, ali napredujemo. Ne prebijamo imigrante i gej diplomate.

Па да, где ви уосталом гледате? Не гледате брата, фарму, брата на фарми, детектор лажи, не гледате како се домаћин жени, а снајка мења мужа. Не гледате најпосећеније концерте Цеце, бивше робијашице, бивше жене човека жртве криминалног обрачуна, који је узгред буди речено и сам производио жртве. Не примећујете врсту справица и компјутера које сви користимо, толико их користимо да ни ми сами себе више не примећујемо, али то није разлог да вама замеримо што ви то не примећујете. Видите ваљда да немате довољно спортских хероја да би ми Срби могли за њих да навијамо, као што навијамо за ове из

iz tih nehumanih Zapadnih NATO i NATO prijateljskih zemalja

а они нам дају паре

za struju i ugalj, porodilje, obnovu škola, podršku budžetima, domovima za decu bez roditeljskog staranja, psihijatrijskim bolnicama, mnogo čemu drugom, ušlo neuporedivo više sredstava nego iz “bratske Rusije.”

У ствари, кад мало боље размислим, ви сте браћо Руси љубоморни. Криво вам је што и вас нису бомбардовали, па да уживате овако као ми Срби. Чим ви стално понављате да не можете да будете већи Срби од нас Срба, јасно је мени све. Али није јасно некој тамо госпођи Милић, за коју вас баш нешто много брига. Уби вас љубомора. Али схватићете и ви једном легитимност идеје концепта транзиционе правде и увођење механизама превенције. Тада ћете постати већи Срби од Срба. Мислим, склоништа ће морати да вам буду већа него наша, циљеви које вам буду рокали биће легитимнији, па и та колатерална штета мораће да буде примерено већа. Али зато, кад све то једном прође, уживаћете са тим осећањем да сте постали већи Срби од Срба. биће и то мало тешко доказати, дискутабилно ће бити наћи Срба зарад поређења. Мораћете да се користите евро-атлантским Србима, како год то вама сада чудно звучи. Јеби га, да имате софтвере и справице, све би било лако разумети. Овако, само се ви љубоморишите, док вам не поискачу неке бубуљице.

Е да, никако не улазите у причу за 30 сребрњака. Дижите то, док се може, са 30 на 50, са сребра на злато, па нека цркну душмани. А и домаћи издајници помало.

Advertisements

2 thoughts on “Blic Online | Blog | Otvoreno pismo ruskom ambasadoru Čepurinu – Mozilla Firefox

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s