Реконструкција с(а)вести?

Реконструкција. Није него. „Друга шанса“ – то је права синтагма. Позиција власти гарантује другу шансу, и могућност да се глупости нагурају у заборав.

Сет глупости је, као, нарастао до критичне масе. И за то једно-није него. Млеко, матура, Мрка (све на слово, на слово…м, баш као и министар…:)), па затим корупција(е), оне 24 (? зашто баш 24, зато што их је јЕвропа „снимила“, прави број се не сме ни шапутати), па борба Веље и храста, па сама чињеница да је Кркобабић министар, где више? А да, замало да ми испадне банана.

Уместо да се власт курталисала једног по једног феудалца, оног момента кад је то био једини исправан гест и израз поштовања/извињења народу за причињену штету коју је проузроковао несмотрени члан ФК Влада, упорно се форсирала тактика „чекај, само још мало, само гол да дамо…“ не рачунајући да је број ауто-голова двоцифрен, троцифрен. Тако то иде кад је почасни гол проглашен за смисао једне аутистичне власти.

Ова власт није стигла, обузета својом сопственом фиксацијом на почасни гол, ни да се размери након 100 дана владавине. Ево сад три пута више времена, а проблем су критеријуми, мерила успешности. Проблем је сигурно и „кључ“, коалициони споразум, потенцијална прерасподела феуда. Како се решити људи, тако да се суштински ништа не промени?

јЕвропа неће у овом тренутку допустити Србији изборе. Није она решила да „шири свој суверенитет“ тек тако. Сад има да играју они који су колце и започели. И најмања шанса да се са клупе за резервне играче залети тамо неки „жути“, који је играо на прошлој утакмици и све живо испромашивао, мора се јасно одагнати. Или тек неки пресвучени „жути“, па да проваљује неку нову татикиту и сл. Таман посла. јЕвропа поштује Марфијеве законе, а нарочито онај, који каже: „Ако постоји и најмања шанса да нешто крене по злу, сигурно ће кренути…по злу.“

Изворно, реконструкција треба да значи промену саме конструкције. У техници постоје јасни критеријуми када се приступа реконструкцији, а када се све мора (лепо) срушити, па испочетка. У техници, у огромном броју случајева они који раде реконструкцију не пропуштају прилику да газду конструкције напљују и напуше зато што је био аљкав, лењ и немаран, па дозволио да му се конструкција скоро сруши од неодржавања и запуштености. Политика није техника. У политици речи имају друга значења, други смисао. Речи само служе да се добије привид „добрих намера“, „часних радњи“. Само у политици значење речи зависи од „политичке воље“. Проблем је када у друштву завлада политичка безвољност.

Србији су, можда више него икада пре, потребни избори. Не зато што је једна партија наглашено јака у односу на све остале. Избори су потребни да се степен демократичности друштва реконструише, да се испрофилишу и одреде власт и опозиција, да се протресе дрво, само тако презрели отпадну, а они што тек треба да сазрију остану да „висе“. Избори, без обзира на јЕвропу (она, нормално, гледа свој, а не интерес Србије), без обзира на цену која треба да се плати. Избори, зато што је реконструкција замајавање на путу ка модернизацији друштва.

Реконструкција ће обезбедити још голова у нашој мрежи. Зато није све једно да ли ће избори бити одмах или за годину, две. Добри тренери мењају играче у зауставном времену онда када њихов тим нема шта да изгуби.

Advertisements

One thought on “Реконструкција с(а)вести?

  1. Megatrend je u gigatrendu… Koliko vidim, izleteće iz vlade samo ovi što su završili redovne fakultete, hahaha. Mislim, i oni sasvim zasluženo, ali, muči me da li su stvarno ovi Mićini kadrovi baš toliko dobri…? Sad mi je žao što smo se bunili protiv one reklame, “završi Megatrend i pali“, lepše i bolje bi nam bilo da svi oni “zapale“ što dalje…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s