Од Бреда пита за Срђана…

Изгледа прилично шашаво, али требало би делује (ко успе да издржи до краја) – линк.

Шта би било шашаво у свему томе? Па ево, за почетак, рецимо ово:

Ovaj tekst je dio autorovog magistarskog istraživanja na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani.On predstavlja i pokušaj razotkrivanja zabluda i mitova koje elita Republike Srpske nameće pripadnicima srpskog naroda,i načina na koje elita zloupotrebljava ljudske emocije, ratne tragedije i žrtve, nacionalna osjećanja, individualna i kolektivna sjećanja i kulturu, te radikalizuje građane do željenog stadijuma u kojem se totalitarne i etno-fašističke poruke elite mogu pravdati raspoloženjem masa, a protekom vremena se više ne može razabrati šta je prvo nastalo: poruka elite ili poruka ulica.

Добро је знати и такве ствари, да рецимо постоје и такви аутори, такви факултети, такве науке. Добро је знати да се личне мржње и страхови могу увести у систем, могу академизовати, и вероватно поштено наплатити. Небулотично параноични ликови увек нађу плодно тло, где могу фино да паразитирају, па понекад и више од тога. Та симбиоза тла и ликова, врхунац је негативне селекције, да употребим омиљену фразу самог аутора линка, „доминанта“ ових крајева. Но добро, како постоји она чувена кованица-„ужаси промискуитета“ (мислим да је Цвијановић промрсио у „Ми нисмо анђели“) тако постоји и пандан-„ужаси демократије“ која се просто лепи за цитирани текст.

Искрено, помало сам и разочаран што је факултет у Љубљани, ипак је то ЕУ, ту се очекује бар „н“ од науке, од западне културе, цивилизације, вредности једног над нивоа. Међутим, ако су они такви, онда ни ми нисмо много лоши. Ћорисање маломатурских тестова дође му као инфантилија у односу на овај и овакав „академски“ простор, омот и поруке.

Шта би то па било необично у још једном, прилично безмозганском, покушају демонизације Републике Српске, а у ствари српског народа у целини? Стварно, ништа. Још један досадни каменчић у ципели. Дилема је само, застати, изути се и наставити, или још боље, наставити, а овај досадни ће и онако да испадне кроз рупу на ђону. Нека се шлепује док може.

Какофонија у којој се раби Умберто Еко (индиректна паралелизација срби=фашизам), Јасеновац…:

Nezaobilazan motiv u ovoj šizofrenoj naraciji je naravno i Jasenovac, koji je od simbola stradanja srpskog, jevrejskog, romskog i drugih naroda i antifašista u ustaškom režimu, postao vulgarna valuta za istorijsko-političko potkusurivanje i bolesnu argumentaciju za isticanje uzročno-posljedničnih veza i mjerenje kolektivnih krivica i pravica. Ovu valutnu igru sa monetom „Jasenovac“ započela je još srpsko-beogradska politička, akademska i vjerska elita u drugoj polovini 80-ih, a elita RS od nje danas bukvalno živi.

…НОБ, партизани, четници, свети Димитрије, мајор Милан Тепић, БиХ-не бих, елем, сплачинарење, па још под фирмом магистарског рада, па све то још на ЕУ универзитету, а све то у бесрамној потреби да се буде у фазону, у тренду, а можда лапи и која кинта, само говори једну просту ствар (иако је за циљ имала нешто дијаметрално супротно)-од свог тупљења о етносу, етнократији, етно мајоризацији и шта ти ја све знам етно (а римује се безобразно са „метн’о“, али да будемо пристојни да не заличимо на „њих“ 🙂 ) само једно се може разумети-Срби се нису плашили рата, не плаше  се и неће се плашити. И то није њихова мана, већ врлина. То није питање избора, већ предуслов индивидуалног опстанка. Проблем етноса на Балкану, данас више него икада (све су около етнички очишћене, тако рећи, врхунски рафиниране националне државе) постоји патолошка потреба да се Срби једном заувек жигошу као поводљив и примитиван колективитет којим доминира ратно-профитерска  политичка елита, да се ујарме тим наци-крстом зарад опште сатисфакције свих около. Међутим, реалност је прилично другачија, а моја порука аутору овог линка, па и Љубљанском факултету, па вала и ЕУ и осталим рођацима, садржана је у овој слици испод:

120220024.1_mnИзвињавам се ако је резолуција мало лошија, то је данак мојој (српској) мегаломанији да из најбоље намере ствари по некад преувеличам.

Како то да и овај Бањалучки графит није пажљиво обрађен у склопу магистерија, не знам (можда и јесте, а можда је остављен за докторат), али теза:

Etno-vjerski grafiti i političke poruke se stvaraju i čitaju, mediji se prate, školuje se, liječi se, posluje se i trguje u snažnom fašističkom društveno-političkom kontekstu i etno-centričnoj kulturi zaboravljanja. A kada se vještačko i etnički monolitno kulturno sjećanje u dejtonskoj BiH potpuno instalira kao istina, tada fašizam od trenda postaje društvena norma, mjera društvenog očekivanja i „normalnosti“ i osnov budućeg poretka.

која не узима у обзир и Бреда Пита, више је једно фобично, тенденциозно, селективно, инструментализовано трабуњање особе са визионарским моћима изнад једне Клеопатре, баба Ванге, и наравно Љубише Трговчевића.

Распиривање страха само је параван за испољавање тзв. осећаја колективне (етно) угрожености, то је карта која добија-треба се само сетити Шиптарског сценарија-рудара и банана које су им спуштане у јаму док су протестовали „јер су угрожени…“. А банане, па наравно, оне су стигле баш из Словеније, зар не? Како је свет мали, памћење кратко, а Анђелина незајажљива…

Advertisements

2 thoughts on “Од Бреда пита за Срђана…

  1. Daa, sećam se banana u rudniku… Simbolika, stvarno… Njima banana (voće), nama banana (država)… Inače, što se države tiče i oni su dobili jednu bananu. Kao bonus. A Bred, ako je verovati grafitu, ni bananu, hm… Onda je red razumeti Andju što obilazi balkanske pijace i traži krastavac koji je iskočio iz standarda, ne bi li ga vratila na pravu veličinu…

    1. 🙂 ако ико икада среди Чака Нориса, тај неће бити ни нешто специјално јак, ни вешт, али биће, оно, што се каже, потуљен…А видиш Деки, око нас је море таквих, па ипак опстајемо…како-тако, ал’ некако. Као да смо вакцинисани, или смо временом развили нека анти-тела, па претичемо…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s