Неко је певао оно, тзв пингвинску химну-„неке птице никад не полете“. Ствар постаје много озбиљнија када се обави проста, математичка трансформација, мада више волим нашу реч-пресликавање, скупа пингвина на скуп, исто тако „неких“ који се стално и упорно залећу, а не одвајају се од подлоге. Хтедох да употребим уместо „подлоге“ „земље“, али трик је у томе да ти „неки“ нису на земљи, више онако, лебде. Толико брзо раде ногама, да им стопала никад не осете земљу. Али ипак не лете. Лебде. Можда је то и левитација. Оно стање где те илузиониста одваја од подлоге, спушта на њу, а ти си све време прилично обамро, да не кажем удрвењен.

Све једно, суштина је иста. Из тог стања, што би онај Земунац Момчило одрецитов’о: „ни на небу ни на земљи“, а ја додао „и у ЕУ и под ЕУ“, оне „неке“ птице клепећу крилима, праве ветрове. Ми, читајући, ваљда би требали да пуштамо змајеве на те ветрове, шта ли? И би ми, али не иде. Прављење ветрова све је више пуштање истих, не мере се змајем управљати, нит’ је довољно кисеоника, нит’ је радост обострана.

Ево једног, одбеглог из руже тих контаминираних ветрова (линк):

Nisu nerealne sumnje da se današnja EU malo interesuje za unutrašnje prilike potencijalnih članica, ali poučena dosadašnjim iskustvom, ne verujem da će toliko poludeti da postane zaklon za pomahnitali srpski autoritarizam, ili bilo koji drugi.

Аман. У фудбалу се то зове аутогол, у прављењу ветрова лошег квалитета, то се зове аутогас. Какве, аман, сумње. Ене, Грчка се каже, а не сумња. Може и Португалија, може Кипар. Какве (црне) сумње. И каква црна ЕУ. Добро, није црна, више је онако тегет, са просутим жутим (тозла) звездичицама. То не мења ствар. Реалност је да је ЕУ параван за газдовање једне НАЦИје, параван са свим могућим дугиним бојама (декурација је увек била важна ствар) иза кога, истини за вољу са НАЦИјом кохабитира пар сличних играча, на немерљиво дуг рок (енрол) и са коректно усклађеним интересима. Све се ЕУ насекира за неке тамо Мађаре, или Бугаре, рецимо. Црче ЕУ од емоција исказаних према Шпанцима што тумарају без посла, пошто када беспослени Шпанци тумарају, они то раде по Шпанским улицама, а не улицама ЕУ. Ти тумарајући, највише што могу да постигну, а да се тиче ЕУ, то је да уђу у статистику те и такве ЕУ. Све остало што могу, а реално ништа и не могу да постигну, сем да више и јаче тумарају, то се тиче Шпаније, а не ЕУ. Зар не?

Тако да одмах одклонимо неку квази дилему око тога да ли би јЕвропа полудела па постала заклон за неки тип владавине над Србима, или међ’ Србима. То је проста ствар, да простија не може бити. Свако, па био то Милошевић да може да устане из дворишног гроба у Пожаревцу, био то Шешељуга макар дошао у Србију путем видео линка, свако, и Никола Шећеро(в)ски (ни дан данас нисам сигуран има ли то в у презимену) има да ваља тој ЕУ, док год се спроводе налози. То је толико очигледно, да би и пингвини од тога могли да полете, а камоли професионални „читачи“ наше (отужне, хисторијске) обесмишљености.

Значи, тај „страшни“ ауторитаризам нам не гине. ЕУ га већ „залива„:

Karl Bilt: Verujem Dačiću i Vučiću da će ispuniti sve obećano

Ауторатиразму је само остало да се „расцвета“, у било шта, тоталитаризам, деспотизам, може бре, сутра и неки жешћи фашизам. Важно је да пливате, вољ краул, вољ прсно, ако вам не смета, може и леђно, само гледајте да не излазите из ваше стазице. Јасно? Па наравно (ту сад дође милосрдно мажење по глави, усиљено кежење ала ЕУ и до следећег виђења).

Novi teorijski okvir bi trebalo što pre eksplicirati, jer inače ne bismo mogli objasniti a još manje sprečavati takav razvoj događaja, makar i slabim sredstvima kojima raspolažemo u situaciji posustale opozicije.

Ма дајте, ви то озбиљно? Објаснити? Спречити? Ко ће вас уопште било шта питати? Кога су, генерално било шта питали за споразум, за придруживање, за дуго путовање у јЕвропу…Ваша су средства, исправно рекосте, слаба. Ја бих додао непотребна, осим зарад оправдавања неког личног, прилично аутистичног (да не будем погрдан, али ипак, псеудо-научног) смисла постојања. Та средства, то је мала шиваћа игла, којом највише можете сами себе да убодете, да се уверите да сте ту, да сте колико-толико будни. И то је одприлике све. Савет: нађите неког, на пример Словенца (ено хрпа их је по Београду), па их све слободно питајте, само их спопадните пре него се ушибају по сплавовима и кафанама диљем ове мрске и злослутне Србије. За пар година моћи ћете вероватно све да тестирате и на Хрватима, оно реално можете већ сад, али они који тамо гласно и јасно говоре оно што виде и осећају, прилично су маркирани као екстравагантни (ако имају среће у расподели маркираже), или луди, припичени у главу и сл.

Ево места где ћу да се сложим са  ВП, додуше само су две речи за слогу, али боље ишта него ништа:

Nakon što je ishlapeo ekspanzivni i osvetnički nacionalizam, u najmanju ruku bi se trebalo zapitati zašto nema nijedne ozbiljne i stručne analize koja bi objasnila kako je naprasno došlo do toga da vlast odbaci svoju dugotrajnu ideološku legitimaciju, koja je nesporno važila za svaku vlast poslednjih 25 godina. A, kako smo videli, važila je i kao interpretativni okvir za noviju srpsku istoriju devetnaestog i dvadesetog veka. To se, pretpostavljam dogodilo kao društvena promena, koju je vlast prepoznala i zaigrala na sigurnu kartu. Iscrpljeno društvo, u samoodbrani, izbacilo je iz sebe sve one naslage ideološkog blata kao elemente koji ugrožavaju njegov opstanak.

Наградно питање 🙂 (пазите, то је класично „пушка питање“). Које су то две речи за слогу. Е није „друштвена промена“, мада је потурено болд. Сагласје постоји само у термину „исцрпљено друштво“. Све оно около ове две речи, то је оно класично клопарање крилима пингвина који никад неће полетети. Све то је рог за свећу, моја идеологија за твоју, моја религија је најбоља, а твоја је најгора, и сл. Зато је, мада верујем да је намера била најбоља, теза о „друштвеној промени“, коју је још „власт препознала…“, опасна. Почива на пустој жељи, далеко је од те фамозне реалности и суштине политике као „вештине могућег“. Нема једног јединог основа причати о друштвеној промени (на боље, наравно)-који тајкун је вратио паре? који министар (бивши, садашњи) је смењен због непотизма, лоповлука, узимања мита? који премијер је отишао у ћорку да се тамо дружи са кримошима са којима се дружио (ма да, сви они имају оправдање Боре Тодоровића из неког од домаћих филмова, оно: „био сам млад, јео сам *овна“). Па овде нема елементарног услова за ту сањалачку друштвену промену, овде се брат крије од брата и брат брату не верује. Није друштвена промена заокрет троглавих аждаја из пар партија, било да су СНС, СПС, ДС, ПУПС и шта ти ја знам које, елем није друштвена промена њихово напрасно одрицање од легитимације. Реално, те и такве але никад нису ни добиле те аусвајсе од којих су се као одрекле, а сем тога пригрлиће (као што и јесу) прву кесицу-касицу (прасицу) у нечасној трампи са том истом ЕУ, а нама то треба да се учини као да је легитимација. Није. Реално. На жалост, али тако то изгледа, реално.

Шта ће бити са пингвинима који никад не полете, сад кад је „мртвац изнет“ из куће? Море, да крену они да траже глогов колац, да се вампир Тоза не појави, зубат и бео 🙂 Лакше је то, него рашљарити те „страшне“ подземне воде. Мада, вискарење је модиш у односу на истеривање ђав’ла, а циркус је комплетан кад су у главној улози пингоси-птице које никад не полете 🙂

Ништа лично, ја сам онај линијски судац, и машем, машем офсајд, али џаба…Неки би и у дилеми „офсајд или ЕУ“ изабрали погрешно. А суштина је дати гол, а не примити исти. Од кад постоји тај, како се зове оно, спичишут…

Advertisements

2 thoughts on “Лет изнад пингвиновог гнезда

  1. “Реалност је да је ЕУ параван за газдовање једне НАЦИје, параван са свим могућим дугиним бојама (декурација је увек била важна ствар) иза кога, истини за вољу са НАЦИјом кохабитира пар сличних играча, на немерљиво дуг рок (енрол) и са коректно усклађеним интересима.“ AU, kakav ubod u suštinu EU…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s