Значи, ово ваља пажљиво и полако прочитати. Више пута.

Мене једна друга ствар притиска све време. Осмаци, 14-15 година, деца, на првој правој степеници. Оно, озбиљна ситуација, колико они могу на том узрасту да се „укруте“ и буду озбиљни. А могу. И шта сад? Каква је по(р)ука. Поруга. Они треба највише да „притисну“ даље, у будућност, а крећу, очигледно, са полазног места, са подеста који је лаж. Ако је полаз лаж, све после што дође биће неки од облика лажи-привид, фикција, имагинација. За десет година ова наша деца биће „мотори“ живота и живости овог друштва, носиоци и одашиљачи енергије, снаге и идеја. Биће суштина нације (свидело се то маторцима или не, али тако је). А реално, све ће то бити једна велика превара.

Поента је у томе да се неке грешке не могу исправити. Ово што је урађено генерацији осмака у Србији, то је прави пример грешке. Еуропејци би то замотали у целофанску кованицу „институционално злостављање“. Лепо звучи, али не потпомаже варење. Одавно немам дилему да госн министар надлежни не треба да ради на том месту на ком је. Тако да ме његово одбијање да прихвати одговорност ни мало не иритира. Огуглало се. А што би па он био моралан, частан, свестан своје улоге и одговорности. Или своје неспособности. Не, једноставно, он је изванредан пример(ак) политичке елите која Србијом дрља судбине и животе људи, а сада и њихове деце. Матори су, формално, заслужни (избори, демократске процедуре и слична ср.) па ми и они нису јасни што сад говоре о томе како су намагарчени. Изабрали су да буду намагарчени. Својом вољом.

Да се разумемо. Исто ће бити и са КиМ, са привредом, економијом. Култура се већ копрца. А резултат свега тога је, како и каже госн Горан Младеновић у свом тексту-„широк је свет“. И сам аутор диже руке, пакује кофере. Једноставно, не вреди. Живот није лажан, он је стваран. Заслужује понекад праву озбиљност, што кажу, судбинске одлуке у приликама које се не понављају.

Морам да се сетим сада и белих листића. Једноставно, толико су били у праву бирањем да не бирају, да заштите свој глас од долазеће лажи, политичке проституције, од свих квази и надри креатура. Бели су листићи имали добру предикцију, а опет су у мањини. Ако полит-елите и има 10%, и белих листића 10%, остаје оних 80% намагарчених. То је моје истраживање јавног мњења, без анкета, без фризирања. То је моја стварност. 2-3% тамо вамо, неважно. То је слика владавине страха у Србији, владавине кукавичлука, лоповлука, криминала и неморала. И тако је у сваком *ебеном сегменту живота. Школи, послу, дому здравља, пијаци, телевизији. У комшилуку. У фамилији. И све је то по закону. Легално и легитимно. Фуј, фуј, фуј…

Децо, осмаци, да сутра не би јели лажан ‘лебац, који ћете куповати лажним парама, које ћете имати од лажног посла, који ћете добити од лажних ауторитета и бизмисмена, и све то да утолите праву, исконску глад (за храном, знањем, вештинама, способностима, добротом…) да учите ви странске језике. То је ваша једина права, нелажирана матура. То да учите и научите. Широк је свет, овде су пролази лажни. Узани и лажни. Не верујте ником ко вас убеђује да ћете се одупрети злу, ови последњи догађаји са вашом матуром већ добро показују да сте у злу, да сте његов део. И, да поновим, учите језике, стране, пошто само то данас зависи од вас. Све друго ова бедна земља одавно је укалкулисала, превезала, уградила се и тргује са тим. Учите, немојте да једете али купујте књиге и учите, одричите се и читајте, својим очима, један на један.

Нека вам је са срећом.

едит:

Ево још једног текста који заслужује пажњу, пошто се у добром делу бави овом мучном темом. То само говори да људи виде зло, али спознају и сву сопствену немоћ да се злу одупру. Ови текстови обојени су јарком нотом цинизма, који је пропорционалан количини мучнине аутора, која потиче од последњих збивања са осмацима. Сад је само остало питање тренутка у ком ће мучнина, цинизам и све што иде уз то достићи, у неком смислу, критичну масу. А почело је већ, полако, да прелива.

едит2:

Једно сјајно питање поставља се у овом тексту, при чему у самом питању лежи и део одговора, или поруке, у духу природе нашег друштва. Порука је упућена на две адресе, једна је „несаломљиви“ министар просвете, а гласи једноставно: „*ебо те онај ко те доведе“, друга је ономе ко је тог и таквог чувао све ово време, и то два мандата: „не постоји лош људски материјал, пошто и нагори може да се употреби на чудесно добар начин“.

Advertisements

4 thoughts on “Осмаци, широк је свет

  1. Mogu ti reci da mi je jako drago sto sam procitala, pogotovo ovaj deo o stranim jezicima. Mislim da vec predugo zivimo u zemlji gde se znanje engleskog smarta „podrshkom okupatora“, o drugim jezicima da ne govorim i o chinjenici da su ovakvi komentari sveprisutni na skoro svakom mestu. Ako decu u skoli i kod kuce ne podstichemo da uche jednu stvar, zashto bi uchili drugu? Ako reklamiramo znanje kao totalno nepotrebno, kako da ocekujemo od njih da ih bacimo u ralje zivota ocekujuci da ne lazu, da ne varaju, da kradu?

    1. Знање је непотребно на фарми и код великог брата. Не само непотребно, већ непожељно. Некада је овде владао страх од знања и памети. Ово данас, то је један ниво изнад, у још негативнијем смислу. Учење је овде пред истребљењем.
      Друштво и јесте на неки начин окупирано, политички, и под силом интереса моћнијих друштава. Степен подаништва елите стално расте. Само заглупљено и затуцано друштво добар је материјал за лагану манипулацију и експлоатацију. Зато се погубно дејство политичког зла спустило чак до осмака и основне школе. Значи, то кад се обави, идемо на вртиће, па ћемо онда можда мало и да „одморимо“. Све је мање отпора и избора. Све је мање простора за оне који о учењу и знању мисле другачије. Све је више спакованих кофера.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s