Битка за датум, само је још једна у низу унапред изгубљених битака. Проблем са дугачким низом сличних елемената, математички гледано, лако се решава. Политички гледано, такав проблем се тешко решава демократским средствима, што и не мора увек бити погубно, али је зато низање негативних скорова изузетно погубно по карактер, па на крају крајева и менталитет нације (или друштва, у нашем случају).

Пластичан пример је случај селектора Михајловића и последње одигране утакмице наше репрезентације у Белгији. Признајем да сам мазохистички одгледао ту утакмицу, без обзира на стопостотну увереност да је била изгубљена далеко пре него што су играчи и истрчали на терен.

И као што ће једном, у некој будућности, даљој, ближој, све једно, наша селекција отићи на неко светско првенство, стицајем разних околности, тако ће и Србија једном, у истој таквој „некој“ будућности добити тај, неки датум. Не могу ни да претпоставим да ли ће наша футуристичка репрезентација имати рупу на голу, или у одбрани, али знам да ће датум дефинитивно имати „рупу“ на средини. Фудбалску рупу користиће наши будући ривали, те кроз њу гледати да нас поразе. Чему ће послужити рупа на датуму? Моћи ћемо сви заједно, колико год нас има, тај датум ласно да натакнемо, све кроз ту рупу, на разне, углавном вулгарно именоване израштаје.

Не бих ја сад о томе „шта смо дали“ и „шта (ни)смо добили“, елем, не бих пљувао по власти што не зна да „тргује“ и слично. Не, није се још родила власт која ће да испоштује време пре ње, или ће да води рачуна о времену после ње. Зашто би ова власт била посебна? „На грешкама се учи“ је применљиво на све и свашта, осим власти. Власт не греши, само се „трансформише“ из једног у други, па у трећи, и тако у недоглед, облик који ће да гарантује колико-толико сигуран период од устоличења до трансформационе тачке (која је у ствари устоличење). Као да власт има особине енергије, практично је неуништива, али прелази из једног у други облик.

Има још једна врло интересантна специфичност са актуелном српском влашћу. Изгледа да није у стању да ради на више од једне ствари у једном тренутку. Ево, колико до јуче сва власт бавила се искључиво Косовом и Метохијом, сви колико их има. Понекад ми се чини да нису јели и спавали, само су то радили. Убедили су нацију да ништа није прече од тога, ни обелодањени контакти власти и криминала, испреплетаност власти и парајлија сумњивог постанка и сумњивих постигнућа, све редом назнаке (па можда и наређења, налози) да све мора стати и да се ништа не „помера“ док се дијалог „успешно“ не оконча. Или како рече прајминистер „док се не постигне крај једног великог почетка“. Како свака батина има два краја, тако се и његова мудрост лако може преметнути и клепити баш доносица те, Черчиловско-Де Головске фигурине бравурини: “ да нисмо случајно постигли почетак једног великог краја“. Остаје само да се дефинише „крај“, крај чега, или кога, и сл. За све остало побринуће се мајка природа политичке сцене и све њене сурове особине, које су ништа друго него рефлексија општег карактера па и менталитета друштва (већ поменуто на почетку текста).

Били „ми“ саобраћајци или не, били ми оперисани од разликовања боја на семафору или не, сад сви да се бацимо тежиштем на економију. Датум, све са рупом на средини, постаје питање другог реда, али зато економија има да се решава. И немој неко у држави да се бавио било чиме, немој неко да је дисао или не дај Боже случајно разбио неку чашу и нарушио нам свима нама концентрацију док сви ми, а највише она власт, решавамо економију, која је у ствари будућност наше деце, иста она будућност за коју су нам рекли да је ЕУ, да је датум, да је нешто што нема алтернативу, и слична ср….Сви, сви, сви (сећа ли се неко Вука Драшковића?). К’о муве на г…

Мени се чини да се ова власт понаша као дете, узраста ту негде, до четврте године. Изгустирана је једна играчка, сад да пређемо на другу. Проблем са овим „играчкама“ и са овим „дететом“ једино је у немоћи „детета“ да буде лепо васпитано (све и да јесте, а није) па да изгустирану „играчку“ врати на место. Изгустирана играчка је она која је трајно покварена, понекад дефинитивно уништена, без икаквог трачка наде да се може вратити у кутију. Ни у деловима.

Опет, друштво дефинисано особинама попут полтронства (рече Басара пре неки дан Дипломатија хемороида), непотизма, партократије, наглашеног медиокритетства, нескромности у истицању личних способности у изражавању привржености, снисходљивости, подаништва, па и бахатости (можда и садашњи председник ДС-а доприноси општем утиску, мало ли је гласова „освојио“ упркос свему и у инат свима 🙂 ) по мало, елем овако „окићен“ плови наш брод. Дуже време, зар не? И сви се реално питају (у себи) „куд плови овај брод?“, али нико не би наглас, да се не ремети она, горе поменута, концентрација.

Морам ипак на глас нешто да се запитам. Нема општине у ЕУ, а вероватно ни ЕУ месне заједнице, која ову нашу власт није окарактерисала као про-еуропску. Значи, ко ће кога, ако не свој свога. Да пригрли (и сличне интимизације). Е сад се питам колико ли само гадно личе системи вредности те ЕУ и слика коју одаје (њима) наша гарнитура. Све оне, здравом разуму гадне особине, наведене у претходном пасусу одједном добијају другу боју, друго светло. И то баш зелено. Црвено? Не, море, зелено, ти ли си саобраћајац, Србин ли си, шта ли си?

Ништа лично, само мало регулишем саобраћај…сви у ову улицу где се бави економијом…од сад, па на даље и за убудуће…

Advertisements

4 thoughts on “Битка за семафор

  1. Murta je dobro proučio Kurtino jahanje. I jahaće bolje, snažnije i revnosnije. Jahaće tako pristojno, da će poštovati čak i semafor. Mislim, to je nekako i logično. Poštovanje prema zelenom na semaforu veće je nego prema crvenom u kalendaru… (Eto, ubodoh čak i aforizam)

    1. 🙂 дубински афоризам, обзиром да је, на неки волшебан начин то црвено у календару мене одмах асоцирало на видовдан, овај долазећи и све то уз њега што следује

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s