Просветни апсурд

via Просветни апсурд : Уводник : ПОЛИТИКА – Mozilla Firefox.

Не баш тако давно, школа (мисли се на основну и средњу) је словила за образовно-васпитну институцију. Мада је она цртица између „образовно“ и „васпитна“ деловала као спојка, то је у ствари био знак за одузимање, значи минус. А цела та кованица је била проста формула у којој се врши одузимање. Нисмо ни приметили када се члан „васпитна“, како да кажем, одузео, али смо приметили да су се све школе експресно снабделе видео надзорима, школским полицајцима и ко зна каквим још компензационим средствима, све на радост пензионера МУП-а и породичних „све радим у својој гаражи“ фирми за набавку, увоз, монтажу па и обуку персонала, за фенси коришћење технолошког ортопедског помала суштински осмишљеног заједно са ријалити перформансима. Важно је да је тренди.

Таман кад је изгледало да је „ишутирана“ васпитна одредница била потребан и довољан разлог да се математичарење са кованицом оконча, врага. Знак минус наставио је да делује, тако да су и остали чланови једначине били подвргнути његовом утицају. „Образовно“ се из године у годину одузима, а „институција“ се факат своди на пуку формалност и инерцију у самом исказивању оних који се школом баве.

Не бих ја сад ту нешто да ламентирам над судбином школе. Не бих ни да се сврставам на „за“ или „против“ онога што је написано у тексту Просветни апсурд (види линк на почетку). Али је непобитно да је велики, море огроман терет одговорности елегантно, и под окриљем те фамозне транзиције (ха), по питању васпитања и образовања пребачен родитељима, кући. Наравно, и они соларни терети (паре на сунце) за камерице, обезбеђење, за часове доучавања разних предмета. Да нема физичког и ликовног, грубо речено, човек да се запита „кој ће ми мој државна школа?“. Толике паре се исповрну (а готово да нема избора), да систем државне школе суштински сам себе убија.

Кажу, 50% становника Србије је функционално неписмено. Само блесав човек би ову констатацију узео здраво за готово, са објашњењем да то и није лоше, пошто пола становника може то да прочита али не зна шта то у ствари значи :). Само неодговоран, лош, труо је министарски кор који се ређа годинама пред нашим очима, а бави се школом, без блама се слика, промовише и кампањише, док друштво постаје заостало (и функционално и уопше говорећи).

Просветна делатност изборила се за статус касте вишег реда у нашем друштву. Довољно је пред почетак другог полугодишта мало припретити штрајком, крајцнути часове са 45 мин на пола сата, па да се „учврсти“ позиција. Освајају се права на рачун одговорности. Права све боља и већа, одговорност све мања, до никаква. Зашто? Мислим да је одговор врло једноставан. Успостављена је врло јака (непристојно јака) спрега између школе и власти, и њихових апетита (рекао бих интереса уместо апетита, али реч интерес је сувише блага и за једне и за друге, та је реч веома истрошена). То је постала класична симбиоза два потпуно разнородна света, који су се тако наместили да свако сваком, и свако себи, максимално прија, али се ни један од њих не обазире на све оно што представља реалан живот и реално време. Само тако је могуће да је небитно што је пола нације функционално неписмено, што је број ђака све мањи а број одељења све већи, што количина кривице родитеља за незнање деце све више расте, а количина галаме коју њихови наставници и професори због тог незнања праве (и то се деру на родитеље, пошто се изгледа деце плаше) све је већа, што је количина потребних пара за државну, редовну школу све већа, а број бодова на пријемнима, на тестирањима, па и на оцењивањима, све мањи.

Ова спрега власти и школе, то је само још један облик корупције, али оне перфидне, добро замаскиране и ултра погубне. Ово да се реши, треба невероватно оштар Елиот Нес. И, можда звучи контрадикторно, треба и он да крене у чишћење баш од родитеља. И то од оних који носе коверте по основним и средњим школама, наставницима и професорима. Има тога, живимо у времену у ком нема блама. Па само један случај да Елиот ухити, па да пукне брука, па да клупко почне полако да се одмотава. Могу то да прекрате и просветари, само да провале институцију заштићеног сведока. Могу, али се, изгледа плаше. Изгледа да Елиоту остају само деца за неку конкретну сарадњу, и само 50% шансе да све успе. Оних преосталих 50% функционално не функционише.

Елиоте, требаш, треба један деран опак, да добар ђак схвати да је добар и да престане да се плаши. Нека се плаши онај ко из школе бежи, а тата, мама, наставници и професори, све то око школе завршавају, у његовом одсуству и присуству мита (супститут за све, па и школско знање)…

Ништа лично, дивим се мојој доброј деци што, упркос томе што успешно завршавају школе, успевају да ме увере да су пре свега паметни, вредни, врло одређени по питању шта је добро, а шта не. Децо, немате појма колико сам поносан на вас.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s