Да, да, сутра је утакмица. Хрватска-Србија. Блиски сусрет треће врсте. Актери, већина њих, су ванземаљци, у смислу да и не играју фудбал у својим земљама. За живот зарађују својевољно отиснути далеко од фудбалских храмова, па и ливада, на којима су „проходали“. Њихово окупљање, на позив селектора, својеврсна је мобилизација, за њих би одбијање да се одазову било равно некој врсти издаје, а изостајање позива свако од њих вероватно доживљава лично, емотивно, по неко и до бола…

Треба само изнети срце на терен. И све ће бити опроштено. И пораз, не дај Боже, и победа. Дај Боже.

Као ретко пре, пуно се тога може предвидети у случају ове текме. Сви знају све о свима. Свако познаје и своју и туђу снагу, па тако прави стратегију да изненади противника. А опет, некако су сви усиљено одмерени и опрезни. За оваквог противника никад ниси довољно јак. За овог ривала, ма колико да си слаб, увек си одлучан да надскочиш своје могућности. Овде тактика, формације, „фластери“, важе док меч не почне. Исто је и са дисциплином. Ово је судар нарави, врло сличних нарави…

У глави сваког од фудбалских легионара доминира само један, неспоран страх. Да се не осрамоти пред својима. Сви около раде на убризгавању самопоуздања. Само најмудрији се баве сопственим слабим тачкама, анулирају разне врсте заноса, бајалице и верска питања. Они ће и одлучити исход утакмице.

Сигурно ће победити бољи, па макар и имао више среће. Као ретко пре, ни једни ни други немају пуно тога да изгубе. Опет остаје само та пуста опасност, да се не осрамотиш пред својима…

Сутра ће бити кулминација једног изузетно ретког пројекта у коме заједнички учествују Срби и Хрвати. Као ретко до сада, много је објективних шанси да пројекат успе. Чини се и да постоји пуно жеље да тако буде. Некако је људски повиновати се еволуцији, нико и не зна са сигурношћу да ли је и сам чин усправљања био болан. Па су се људи усправили. Зато и сутра, само усправно, и једни и други. Ако већ износите срца на траву, гледајте да их не шутирате. Држите се лопте, држите се игре. Није ту ништа што би било „више од игре“, ма како то неуверљиво звучало.

Биће пуно памети, и паметних, и прекосутра и у свим данима који долазе. Биће ликовања, упирања прстом у „кривце“. Легионари ће, након меча, свако на своју страну, са мање или више терета на леђима, назад, свако у своје недовршене битке. Ова сутрашња битка, постаће само број, статистички податак, део традиције коју ће вртети неки будући спортски коментатори. Све више од тога је смешно. Можда и болесно, можда балканска патологија. Или феноменологија. Апсурд.

Нема ничега „изнад“, ничега скривеног, у датом (примљеном) голу. Осим пораста или пада воље, осим краткотрајне ерупције (не)задовољства. И мада све то понекад заличи на хистерију, ипак само личи, пошто прође врхунац, све се природно охлади на нормално. Само остаје питање еволутивног смисла, шта је овде, на овом поднебљу „нормално“. Тужно је што је мало тога. Свакако је тужније да се пропуштају прилике да се број „нормалности“ повећа. Па и овај пројекат, ова прилика, штета је да пропадне.

Играјте фудбал. За увек важи joga bonito, play beautifully…Играјте, за радост, за победу. Онај ко не успе, успеће следећи пут. Или неће никад. Боље и да остане упамћен по томе да никад није успео, него да га памте по томе да је био зао, звер, крвожедан и крволочан.

Као ретко до сада, сазрело је, на неки начин, да сви победе сутра. Или сам ја превелики оптимиста?

Advertisements

3 thoughts on “Више од игре

    1. Волео бих да победи фудбал 🙂 овај пут, кад је предност на страни ногомета. Та и таква победа била би потпуно одударање од сваке реалности, од које смо се ми, генерално, и онако одавно одвикли.
      поз 😉

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s