Време позадина

Наишло је неко време у ком се припрема и доноси читав низ неких одлука:

и тако редом.  О одлукама се може дискутовати, и то је сјајно. Оне су увек добар разлог да се направи јасна подела између људи на оне који је подржавају, оне који су против, и ону трећу групу, нешто као „бели листићи“. У ствари, најмучније је стање у ком нема неке одлуке. И непожељна одлука (непожељна од већине људи) боља је од стања у ком се не зна шта је одлука. Стање нечињења не доноси апсолутно ништа корисно.

У бити сваке одлуке некако најмистичнија је позадина (background) доношења саме одлуке. Реч „позадина“ страховито добија на смислу, који никако не може остати само на асоцијацији на карневал у Рију, или чувени бразилски избор за најлепшу позадину. Читајући оне линкове с почетка, не могу се отети утиску да је свака наведена одлука у својој бити имала „масну“ позадину. Последице сваке одлуке, тек након доношења, показују стварно стање у вези са самом одлуком. Питање оне споменуте поделе људи на оне „за“, оне „против“ и оне „ма не интересује ме“ готово никада се не отвара, и упоређивање процената пре и после, више никога практично и не интересује.

Најопаснији доносиоци одлука су они који се користе термином „…време ће показати.“ Када то чујем, као да ми је сугерисано да се доносилац одлуке није бавио никаквом (буквално) анализом, или бар проценом шта одлука све може произвести, који су ризици и какве су последице. То је само привид, то „…време ће показати.“ само треба да сакрије праву позадину, интересе, и право лице доносиоца одлуке. И ароганцију, па и потцењивање интелигенције обичних људи.

Ваљда би „добре“ одлуке биле оне из којих већина људи има неке користи. Бар оних људи које одлука „погађа“ (и у позитивном и у негативном смислу). Што је већи број „погођених“ одлука је важнија, последице теже, далекосежније.  Гледајући оне линкове горе, смена Нате Месаревић, поштујући и линкован текст, изгледа некако најважнија, избацивање Вука из ДС-а најмање разумна, одлука фудбалских савеза највише разумна, а одлука групе грађана као нешто што је било најједноставније одлучити.

Корак по корак, долазим до питања симбола. Шта представља најважнији судија у држави? Шта представља најважнији државни дипломата, шта народу значи фудбал, а шта дедовина? Смутним одлукама ови симболи се не поштују, већ напротив, позивају на непоштовање. Чистим и јасним одлукама, симболи још више добијају на значају. Гледајући ове, изабране, изгледа да су најчистији и најчаснији били челници фудбалских савеза, њихов договор и одлука само су на корист фудбала (као симбола), само да ту не постоје и неке закулисне радње, нека у бекграунду припремљена изненађења.

Потискујући симболе (судство, дипломатија, политика, дедовина) ствара се простор за успостављање неких нових вредности. Или, ако је нешто „мутно“ код постављања, смењивања најважнијег судије у држави, шта би обичан човек требало да очекује кад дође у ситуацију да иде код неког судије, нижег ранга?. Или, ако ДС може да избаци из својих редова човека који је са мало година постигао пуно у дипломатији, да га уважавају Уједињене Нације, какви ли су тек мега политичари и дипломате остали у том ДС-у. О муљању у експропријацији, што је одавно постало врло профитабилан бизнис, али и јавна тајна, о шурењу простих домаћина с једне стране, а пумпању вештих бимби и дељењу лове по обављеном послу, с друге стране, не могу ни да размишљам. Дође ми лако што немам неку дедовину (поглед из чисто личног угла).

Кул. Време је позадина, време отварања „нових радних места“ за неке нове симболе. Доба лаганог успостављања новог система вредности. Ко се припреми, на време, за то долазеће време, моћи ће да се слатко смеје, када чује негде, неког мајстора како се подштапа са „…време ће показати.“ Ко се не снађе, моћи ће да се чуди, да се изненади, неки ће и да се запање, по систему „…кад се сад нисам шлогир’о“, али ће сви моћи да седну после тога на своје позадине. И да уживају у неким, туђим, истим тим позадинама.

https://nistalicno66.files.wordpress.com/2013/02/miss-bum-bum-2012-8.jpg?w=300

У том случају, најжешћа могућа расправа је о укусима. О нечему о чему и не вреди расправљати.

Ништа лично, само размишљам о новом систему вредности 🙂

Advertisements

One thought on “Време позадина

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s