Како у(с)(ш)пиновати студента?

Прво партијска књижица, па студентска каријера : Друштво : ПОЛИТИКА.

Ето, неко је добио задатак. „Брзо одвлачите пажњу од суштине. Имате новине, простор да отварате, покрећете, чачкате, завађате…’ајде, на посао.“

Суштина? Па довољна је слика:

Да се пише/прича о суштини, изгледа веома незгодно. Да се јавно и поштено пренесу стварна догађања са студентског протеста који траје данима, нема (политичке) воље. „Ситуација“ постоји, зато је треба што боље злоупотребити. А наши медији већ знају како ће то.

Студенти су преварени. Обећано им је да ће ићи на буџет ако испуне квоту. Није им обећано да ће сви који испуне квоту ићи на буџет. То је оно што се сада догађа. Врши се непринципијелна селекција међу једнакима. Оно – сви су једнаки, само постоје и они једнакији.

У току је пинг-понговање, студенти су лоптица која се одбија од владе до деканата. Разбијају их, разним прљавим спин ударцима, на групице, па их тако разбијене намирују непристојним понудама. Најслабији попуштају, па дају повода махерима шпекулација, било из владе или деканата. Све у медијској тишини/блокади како год. Спиновани постају шпиновани. Махери превара и лажних обећања полако излазе из нелагодне ситуације. За који месец, дошаптаваће се међусобно о томе како су успешно утулили побуну. Сваки тип власти, поред свих врлина и мана, неизоставно прати обест/страст/потреба за самозадовољавањем на погрешним објектима. И ту би био крај.

А ту је почетак. Спуштање на нижи ниво. Степеница пристојности одавно је прескочена. Пут низбрдо добро је замагљен Болоњама, Европама, реформама. Пут свршених студената јасно је осветљен, сва су светла попаљена ка Европама, Америкама, Канадама. Суштинска разлика између „некад“ и „сад“ је у томе ко плаћа прављење једног стручног младог човека. Некада, када је школовање било џаба, то је радила држава. Од пара свих, за добро свих. Сада то раде родитељи тог младог стручњака. Од својих пара, за његово/њихово добро.

Транзиција, у преводу на наш језик, просто гласи: „*ебеш остале, гледај само себе!“ У реду? Морално питање? Не. Чиста дехуманизација, десоцијализација, сирова борба за, пази сад, какав-такав опстанак. Како тек огавно звуче камаре флоскула што се изливају са медија, о праведном друштву, хуманом друштву, социјалној правди, о снажној жељи да држава брзо са 4% високообразованих дође до 50-60%. Те платформе, ти програми, то је обично мешетарење, безочно лагање и опет, на крају крајева, зарад личне промоције и личног профита (разних облика).

А „кухиња“ ради. Мало спинује, мало шпинује. Кувари се организовали, свако из свог ресора. Једном руком појачавају ватру, другом је пригушују, све су рингле у функцији. Муљање је права реч, мућење сувише јефтино „кухињски“ звучи.

Лако је преварити децу. Проблем је што су то паметна деца-можеш их преварити само једном. Из небулозе овог варања сви имају користи. Министри, професори остају ту где јесу, неопеченх прстију. Испечена деца одоше. Колико већ сутра. И није им замерити, ако су те једном преварили, опет ће. Ионако су од последње преваре само аванзовали, зар не.

Дефинитивно смо постали јело без укуса, мириса, боје. Можда зато и не примећујемо како нам је ослабио апетит.

Ништа лично, само размишљам наглас.

Advertisements

5 thoughts on “Како у(с)(ш)пиновати студента?

    1. Хвала новиинтернет. Брига “њих”, ето, поделили су зачине (задатке), крчка се папица. А гладан ситоме никад није веровао 😉 мада се у народу прича обрнуто…

  1. Ta strategija (ne)obrazovanja koja procenat visokoobrazovanih „gura“ na 40 odsto stvarno je vredna zaljenja. Takva budalastina i moze jedino da se „proda“ zemlji koja ujedno broji i ozbiljan broj nepismenih. Drago mi je sto si postavio ovaj tekst, jer me je naterao da stvarno razmislim o tom protestu. I u pravu si, mediji to rade prilicno efikasno – provuku negde kao da se radi o komunalnoj havariji „negde tamo“, tek da prodje kroz usi ali da ne dotakne mozak…
    A u stvari, novom svetu bas to i treba – usi bez mozga, zato ne cudi ni ona strategija.

    1. Понекад размишљам да ли смо баш ми та генерација, сведок и саучесник у исто време, контролисаног гашења сваког смисла?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s