Фудбалска ребусологија

Скандалозан транспарент навијача Новог Пазара: „Живела жута кућа“ : Спортски дан : ПОЛИТИКА.

Утук на утук. Само што се преплиће више области. Доминира патологија, енигматика („решите ребус“ – „ево, решили смо“) је средство, стадиони су релативно „безбедне“ зоне деловања некима који и даље воде неке своје ратове. На Балкану ништа ново.

Мртва је трка ко је веће зло по друштво. Да ли је то каста „навијач“, или „политичар“, или можда „тајкун“. Редослед којим су наведени представља механизам, рушилачку машину друштва. Навијачи су кугла која се клати и физички демолира, политичари са својим прстима дубоко уроњеним у све иоле битне спортске клубове и друштва, су катализатори (супстанца која се додаје систему како би се реакција убрзала), тајкуни су мотори, генератори. Сваки део фино је пронашао себе и свој циљ.

Корен овог зла је дубок. Заштићен је са више слојева. Можете откачити куглу, закачиће другу. Можете променити катализатор, појавиће се нови, бољи, ефикаснији. Остаје једино да морате угасити мотор. Изгледа просто, зар не. Ко сме да угаси мотор?

У корену овог зла је мржња. Само на први поглед. Неко би рекао да је то екстремни национализам. И то је. У суштини, то је болесни ум, онај који осмишљава, генерише, подстиче, организује, и на крају, што је наважније-финансира. У бити овог зла је лова, односно вишак лове, која мора бити потрошена. За такозвану „нашу ствар“. Када би неко хтео, или смео, поштено да испрати токове лове, да засуче рукаве и добро се замасти овим механизмом, брзо би квар био отклоњен. Нема клуба који нема свог политичара, као што нема политичара који нема свог тајкуна. И крај приче, да не кажем ребуса.

Шта је реалност? Вође навијача заједно са политичарима, јавно, прослављају изборне победе. Политичари заједно са тајкунима, тајно, праве стратегије. Те стратегије се после народу продају тако да се поверује да су за његово добро. У бити, оне треба да заштите позиције. И лову. И то не народа, већ повлашћених касти-политичара и тајкуна. Навијачи су потрошна роба, у сваком смислу.

Фудбал у Србији одавно није циљ, већ средство. Његово „одметништво“ почело је одавно, још пре Обилића, Аркана, Цеце. Почело је још док је творац „офанзивне дефанзиве“ господарио и уводио праксу у којој и осредњи играч може добро да се прода, само ако има „број“ мечева за репрезентацију који купци траже. Неко је, недавно кренуо да „решава“ ствари, па је угоњен Џаја и ини, али очито да мотиви нису били прави. Завист, освета или ко зна шта, је странпутица, зато се ништа не решава. И не дешава.

Дешава се, у ствари. За лову се намештају утакмице пионирских лига, дечака од 8-10 година, за лову се продају таленти у Италији или Холандији који једва да имају 12 година, за лову се доводе пензионисани Бразилци или Нигеријци, за лову се купује место у тиму када треба да те посматра „дилер“ фудбалера. За лову клубови својим навијачима плаћају станове, кола, гориво…И, на жалост, цео овај пасус није више тајна, није „појединачни случај“, није нешто што је срамота. Напротив. Границе су померене. Шта ли је „појединачни случај“, тајна? На шта то тек личи? Куда плови овај брод?

Михајловић је удаљио Љајића из репрезентације, због химне. Због својих схватања, уверења, принципа, како год. Ко је требао да испразни стадион на Бањици? Ко је требао да испразни стадион у Новом Пазару? Ко је тај што влада, што штити своја уверења, на рачун зла, мржње и болести? Ко то ради све да је фудбал постао нешто „више од игре“?

Ништа лично, само размишљам наглас.

Advertisements

2 thoughts on “Фудбалска ребусологија

    1. Кад напишем то што осећам, лакше ми је да себи кажем да се нисам помирио са свим тим, нисам одустао, дигао руке. Ваљда је то добро, и није само гест у сврху личног олакшања. Ваљда. Опет, „бацање блата“ на неко зло, уместо да га наружи, у систему инвертованих вредности, злу „добро дође“, храни га, уверава да је велико, и да му нико ништа не може. То каже твој закључак „на жалост“, то је и мој закључак. Тако, морам да признам да имам сукоб двоструке привлачности 🙂 кад се ради о фудбалу 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s