Monkey, donkey, what’s the problem?

Menadžer Blekpula: Srbi me podsećaju na alkoholičare

преко Blic Sport | Menadžer Blekpula: Srbi me podsećaju na alkoholičare.

Котрља се фудбал данима. Тако је то кад се игра на низбрдици. Ко би рек’о (чуда да се десе…:)) да Енглеска, колевка фудбала, има терене нагнуте на једну страну. Лако је погодити на коју то страну, довољно је пратити метафоријанство разноразних менаџера њихових сеоских момчади. Попут овог, неког Јана Холовеја:

„Srbi me podsećaju na alkoholičare, koji misle da je potpuno normalno da cugnete iz flaše čim otvorite oči ujutro…“

Размишља Јан, и бележи своја размишљања. Колико ту само има утицаја интроспекције (самопосматрања)? Талас се ваља, што би рекли сурфери, ваља га поштено зајашити, ко зна кад ће опет да се укаже прилика да се наниже што више бодова, у гостима. Бод је бод, да ли је са терена или ван терена, то беспризорним ликовима никад није ни представљало неки значајан податак.

Дали смо повод на њихов повод. Факат је нека група болесника подражавала оглашавање гориле као одговор на средњи прст. Није њихова грешка што нису подражавали оглашавање магарца. Или боље зебре, код ње је расизма 50%, остатак иде на рачун борбе друштава за заштиту животиња.

И опет није, и неће бити битно ко је почео. То је традиција, али не Енглеска, већ Балканска. Битно је од два зла које је горе. Наш систем вредности, изопачен и обесмишљен. И опет, као и увек до сад, упадамо у замке које сами себи постављамо. И тако ухваћени, увезани, губимо шансе, копрцамо се у сопственој мрежи. Чекамо окачени о чивилук, ко ће да наиђе и да нас откачи. Зависимо од туђе воље и расположења. Пошто немамо своју вољу.

Пишући ово, сваком дајем прилику да каже: „Ево га, гледа у туђе двориште.“ И гледам. У том туђем сам нашао све своје предрасуде. О фудбалу, навијању и навијачима, култури, цивилизацији, о реду и систему, строгоћи. Највише предрасуда сложило се на тај чувени fair play. Енглези су га измислили само зато да би најбоље лагали о њему. Шта би могло бити следеће?

Не треба се плашити казни. Генерално, ми смо по default-у стално у некој казни. Од казни ми не постајемо бољи, напротив. У такве глупости једино неки Енглези могу да верују. И без да су под утицајем неког од опијата. Ми ћемо бити бољи онда кад то решимо. Хоћемо ли? Макар због оне наше деце која знају са лоптом, било које намене…

Повезани чланци:

Бој на Крушевцу

Blic Sport | Menadžer Blekpula: Srbi me podsećaju na alkoholičare

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s