Застранкивање

Vesić napisao Đilasu „Manifest novih demokrata“

преко Dnevni list Danas | Politika | Vesić napisao Đilasu „Manifest novih demokrata“.

„Данас“ је објављивањем овог чланка, и најавом објаве самог Манифеста (или бар његових делова), направио велики корак унапред у сфери демистификације политичког живота у нас. Дефинитивно се може ставити тачка на питање суштинске поделе унутар ДС, а Весић има за циљ да „врати филм“ уназад по питању изворности и начела саме партије. Осим што Ђиласа „подучава“ о ауторитету, кроз пример понашања покојног Зорана Ђинђића, Весић себи, хтео (не хтео) припрема позицију новог Мићуновића, гуруа или идеолога тога што би биле „нове демократе“, под истим или другим партијским декором, како год.

Лидер је ту (ДЂ), идеолог такође (ГВ), остаје да се избирика и пар „јастребова“ поред ГЈ, „преломи“ северно крило (БП и ОД), па да се „брод“ отисне. Већ је добрано „поринут“ у воде, сад нема назад.

Манифест твори платформу партије, али је суштински подређен лидерству, да не кажем лидерисању, што дужем. Као из шале о жељеној женској фризури-„трајну, што трајнију…“, овога пута улогу великог Вође. База је лоцирана – „VOĐA SIROTINJE, RADNIKA I SELJAKA„, не знам какав је „пад концентрације“ аутора довео до тога да је изостављена „поштена интелигенција“? Можда је ГВ стекао утисак да „интелигенција“, до њега самог, и не фигурише (чак и без придева о поштењу“) на овим теренима. А може бити и да је тек треба створити-„…„Primetićeš još nešto, a to je da su tvoje najvažnije tačke programa – obrazovanje, zdravstvo i poljoprivreda…“. Ето, ту, у образовању се крије интелигенција, она тек треба да дође.

Све у свему, прављење манифеста зарад личности, врхунац је политикантства. Тежиште на придобијању најширих народних маса било би легитимно, да ДС и сама није учествовала у производњи сиротиње, као и обесправљивању радника и сељака. Спајање покојног ЗЂ, у било ком контексту, са суштином ове идеје, већ је бесрамно. То само говори да демократе ништа нису научили из трагедије и губитка свог, како сада ствари стоје, најбољег и највећег припадника. Морали су боље да га чувају и избегну замку у којој бауљају и траже му замену. Једноставно, ЗЂ је незаменљив, све што се ДС-у лепо десило после њега, само је ствар инерције, а све ружно што им се десило, ствар је карактера личности њихових појединаца, који су били безбрижни док су били вођени од стране ЗЂ, човека који је знао где иде. Оставши без њега и његове визије, а без искрене потребе да наставе пут, сада бауљају, тумарају и сударају се, туку понекад међусобно. Све ће да раде, само не оно што би требало…Измислиће и нову ДС, нове демократе, не би ли пренели на себе део харизме покојног премијера и његовог дела. Носаће то, као да је амајлија (а није, итекако није…), а бавиће се упоредо бивствовањем у опозицији, бежећи од суштинских проблема друштва, оних због којих друштво првенствено назадује и остаје без даха…Зато и следи порука – „TEMU KOSOVA PREPUSTI VLADI“, зато нема говора о корупцији, криминалу, приватизацијама, привреди, дугу и задуживању…Али има о образовању, здравству. О техникама владања, „безболним“ потезима наметања и отимања власти…

Хајде да сачекамо манифест. У најави „Данас“ каже да он почиње цитатом ЗЂ из 1997. о потреби за новом енергијом у друштву. Ова „нова“ енергија, како ствари стоје биће усмерена на стварање новог Вође и његовог, њему примереног, окружења. То окружење ће њега да обожава и да му се диви, и тако да усмерава своју енергију у стварање „лика и дела“, неког новог ЈБТ, новог доживотног. И тако, свима у том друштву, биће гарантовано лепо и добро. Неки ће се помало и плашити вође, а то ће бити посебна гаранција „успешности“ овог пројекта.

Мислим, има једна антологијска реченица из Андерграунда: „Мајмун је ушао у тенак, биће катастрофа…“. Што израженији буде локални карактер те катастрофе, то боље. За све, „па и за нас Цигани, помало…“ додао бих још једну филмску реченицу.

Ништа лично, само размишљам наглас…

у вези са темом:

– „Đilas: Informaciju o navodnom manifestu odmah sam poslao Tadićevom šefu kabineta“ (Tanjug | 25. 09. 2012. – 14:50h)

– „Goran Vesić: Tadić pretvorio DS u servis za plaćanje kuće“ (Blic | 25. 09. 2012. – 14:50h)

– „EKSKLUZIVNO: Šta piše u „Manifestu novih demokrata za novu Srbiju“, koji je Goran Vesić napisao za Dragana Đilasa“ (Danas | 25. 09. 2012. – 17:12h)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s