Blic Online | Humani kapital

Humani kapital

преко Blic Online | Humani kapital.

Одлична тема, одличан текст.

„Хумани…“

Ова реч одавно је нестала из система вредности у Србији. Нема (обичног) човека који на својој кожи то бар једном није осетио, у сусрету са системима: здравства, школства, рада и запошљавања, безбедности, права и правде…И како време пролази, како систем постаје све мање и мање хуман, тако обичан човек све више и више помера сопствене границе издржљивости. Од „бесплатног“ здравства и школства, стигло се до могућности да грађанин бира-да ли ће да, на пример, своју болест одложи на пар месеци па дође на ред код „свог“ „изабраног“ лекара, или да то реши код неког „приватног“, за паре. Тако се „болесни“ део друштва поделио на оне који немају пара, па себе и своју болест прилагођавају ситуацији, и на оне који имају пара, па се тим средством „лече“. Или, код образовања, оног високог, факултетског. Друштво, које је некад свима омогућавало да се школују бесплатно, сада „штеди“ преко система „буџетских“ ђака, оних најбољих и најквалитетнијих (а понекад су то они који су највештији, најсналажљивији, или са набољим везама…), а помало и зарађује преко „самофинансирајућих“. Тако је хуманост „протерана“ од стране платежне моћи, из нашег друштва, постепено и полако, а давно стечена права свима доступног права и могућности лечења, образовања (а исто је и у осталим сегментима) укинута уместо да су, по логици цивилизацијског развоја и напретка, била унапређивана и развијана, у смислу повећања њиховог квалитета…

„…капитал“

У контексту саме теме, одласка младих људи из Србије, јасно је да капитала нема. Овај капитал „појео“ је либерални капитализам, овај „наш“, који се своди на енормно богаћење неколицине појединица, једне мање групе људи, која је паралелно са богаћењем развијала сопствене механизме још већег богаћења и обезбеђења стечених пара, утицаја и моћи. Тако је основна идеја либералног капитализма, садржана у реченици „не питај шта ова држава може да учини за тебе, већ шта ти можеш да учиниш за њу“ одиграла маестралну (али и перфидну) игру у условима нашег друштва-све је мање здравог, образованог, сигурног, задовољног, позитивног становништва, све је мање квалитетног живота, све је мање разлога онима који још увек размишљају својом главом, да не потраже неко боље, хуманије друштво. Све је мање потенцијала и снаге да се размишља о томе „…шта се то може учинити за сопствену дружаву.“ Коју државу? Чију? Либерални капитализам, на наш начин, троши онај преостали, здрав део друштва, посредно подстиче неписменост и необразованост (коме требају паметни, они који знају да траже право, правду, они који разумеју хуманост, они су само „опасност“ за нагомилане паре и моћ појединаца, препрека на путу…).

„Хумани капитал“ зато напушта Србију. Земљу, из које је хуманост протерана, капитал „пресељен“ на рачуне пар мангупа (при чему су ти рачуни на сигурној удаљености од саме Србије), млади људи просто морају да замене за неку другу земљу, где се, просто речено, лакше живи. Наравно, у тој „другој“ земљи плаћаће своја лечења, своја образовања и дошколавања, напредоваће на послу ако знају, вреде, могу, неки ће и да штеде. Тако бар кажу они који су већ тамо, у тој, некој „другој“ земљи. И да, тамо се не смарају размишљањем „шта држава може да учини за њих…“, они то тамо осећају сваког дана на својој кожи. С друге стране, не оптерећју се ни размишљањем „…шта могу да учине за своју државу…“, ту „своју“ у којој су тренутно, или ону из које су дошли, свеједно.

У земљи у којој је живот дехуманизован, нема ни „хуманог капитала“. То су јако давно схватили теоретичари, сваки капитал има особину да се „прелива“. Онај ко схвати да је држави боље да буде што хуманија, и ради на томе, биће велики задужбинар те државе. Он ће моћи и да „акумулира“ „хумани капитал“ можда, једног дана. Учиниће максимум за своју државу, за све око себе. Моћи ће да се назове „хуманистом“, а да му то нико не оспори.

Лично, ја таквог не видим. Можда зато што не гледам на праву страну. Можда зато што гледам „преко гране“?

Ништа лично, само размишљам наглас…

Advertisements

One thought on “Blic Online | Humani kapital

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s