Састанак има, записник нема

Често у свом послу имам састанке. Да их волим, као појаву, не волим их. Ретко се догоди да изађем са неког састанка и понесем позитиван утисак. Маса људи се не припрема за ове ситуације, али и не пропушта прилику да их што боље злоупотреби.

Они старији, искуснији, „воде банку“. Ретко им дневни ред нешто значи. Сва снага аргументације почива им на ауторитету, „седој коси“, широкој генерализацији, гласном говору.

Они нешто млађи, тешко спутавају своју енергију, па и емоције. Несвесно, али често и ненамерно прелазе границе, ако су на максу самопоуздања, ако су у „заштити“ неког светог лика.

Међу обе групе могу се наћи и незаинтересовани, који прописно „одремају“ овакве скупове. Свој став мудро чувају само за себе, и само за после састанка. Они су прави „смарачи“, у сваком смислу.

Оно што је правило, људи не воле записнике. Не једном, гледао сам њихове муке кад записник треба да се потпише. Често остаје непотписан. Као да је зло, то писано сведочанство о изнетим ставовима, датим и преузетим обавезама. Потписом на забележену „живу реч“ прихвата се, својевољно, одрицање од могућности да се каже „не, нисам то рекао…“ или „не, нисте ме добро разумели…“, нема места спиновању. Нема одговорности. Нема ничега. Није га ни било. Где смо били? Нигде, шта смо радили? Ништа.

Потакло ме Blic Online|Završen sastanak Tadića i Dačića, bez izjava za javnost. Само наизглед, то би била друга тема, то „далеко од очију јавности“, и свакако да има бесконачно много простора да се шпекулише, али чему то? Јавност-то су сви сем оних побројаних у Блицовом чланку. Они су Тајност. Са „освојеном“ моћи за то. Ако јавност сазна, може и да пита, суди. Овако, Тајност ће да се договори сама са собом, све у име Јавности. Јавност је ту, да „плаћа“ немуште састанке и чита ненаписане записнике.

Ништа лично, само размишљам наглас.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s