„Татократија“ у најави

У току је уобличавање нове српске владе. Питање основних начела и циљева „пуштено“ је у јавност:

„…načela funkcionisanja buduće vlade treba da budu:

 • izgradnja što pravednijeg društva,
 • približavanje vlade građanima,
 • rešavanje problema građana na najefikasniji način,

a vlada treba da funcioniše i dalje kao sistem koji se bori protiv korupcije i kriminala.

Tadić je naveo da je neophodno da nova vlada nastavi proces reformi i da njen najvažniji cilj treba da bude datum početka pregovora o članstvu u EU.“

Како би било анализирати ова начела и циљеве у односу на Уставне надлежности владе:

Nadležnost
Član 123.

Vlada:
1. utvrdjuje i vodi politiku,
2. izvršava zakone i druge opšte akte Narodne skupštine,
3. donosi uredbe i druge opšte akte radi izvršavanja zakona,
4. predlaže Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte i daje o njima mišljenje kad ih podnese drugi predlagač,
5. usmerava i uskladjuje rad organa državne uprave i vrši nadzor nad njihovim radom,
6. vrši i druge poslove odredjene Ustavom i zakonom.

„Изградња што праведнијег друштва“ је бесконачни процес. Која би била мера успешности? Ко ће измерити праведност друштва у овом тренутку, па кренути напред, у складу са надлежностима.  Ништа није спорно у овом начелу, осим што се чини да је опредељење за ово начело да буде прво на листи, прешироко и прекомотно, у смислу да ће бити интересантно шта би био извештај после уобичајених 100 дана рада у вези овог начела.

„Приближавање владе грађанима“. Ово већ звучи као неки патетични вапај, изазван (не)прихватањем резултата избора. Може се посматрати и као нека врста признања грешке, као самокритично прихватање истине да је претходна влада, из истог политичког круга који утврђује и ова начела, била удаљена од грађана. Није влада место, где ће они који су правили грешке, покајнички да се понашају->види ндлежности. Нема ту простора оваквим, немерљивим, декларативним, предизборним паролама.

„Решавање проблема грађана на најефикаснији начин“. Ово јесте начело, али некако звучи као „плаћање на одложено“.  Слично као и претходно „приближавање грађанима“, тешко да је самерљиво у неком краћем року.

 Овако постављена начела, говоре о томе да будућа влада (коју нуди коалиција око ДС-а) не намерава да делује брзо, ефикасно, а нарочито се не види намера да ће свој рад нудити на оцену. Загледали су се у даљину, не виде око себе. Реално, доста дуг период одрођавања од сопственог народа није могао ни да резултира реалним, корисним, јасним постављањем основних начела. Биће врло тешко овој групи да састави програм владе, ако већ сад, у овој фази, мисле  да се већ постављањем начела што боље заштите од свега и свачега, а помало и ламентирају над својом, прошлом, судбином. Једном речју, лош знак.

Око корупције, боде очи онај део „…треба да функционише и даље…“. Имплицира се да је и до сада корупција разобличавана. А то би, по мени био један од основних разлога пораза ДС-а на протеклим изборима, немоћ у борби против корупције. Ово заваравање да су се борили са корупцијом, само показује стварну одрођеност од реалности, и немогућност да се сагледају сопствене мане и грешке. У том случају, бољитка по овом питању нема. Још један лош знак.

Наставак процеса реформи, ЕУ, то су подразумеване ставке. Све је то у Уставним надлежностима, вођењу политике. Практично се тај део подразумева, ко год да формира владу.

Уместо закључка

Начела, принципи, циљеви нове владе, овако постављени, указују да њени творци с једне стране имају велику потребу да се додворе народу. У речи „додворе“ практично се садржи суштина претходне власти. Све, апсолутно све постављено је на принципу „додворавања“, читава хијерархија власти, моћи унутар партија, положају, све се садржи у правилном „додворавању“. Данас пуно фирми, предузећа почива на додворавању, од ниже па навише. Осим што је овај принцип погубан и лош, осим што фаворизује припаднике друштва који су спремни да тргују са својим квалитетима, да чине ствари, уступке и праве компромисе ван свих стручних или моралних начела, овај принцип у својој суштини:

– ствара идеалне услове за учвршћење корупције, као да је то нешто нормално, обавезно, логично, природно,

– власт удаљава још више од обичног грађанина, и тера га да се он прилагоди „коруптивним“ правилима игре, зато што је сама власт неспособна да се одрекне задовољстава која проистичу из „додворавања“, а вероватно постоји и оправдани страх да се стварни обрачун са корупцијом може платити главом.

Народ је већ искулирао додворавање наших власти ЕУ у претходном периоду. Сада је, оваквим концептом, грађанин позван да се „спреми“ за (непристојну, ако треба) близину власти, и ситуације где се његови проблеми брзо и ефикасно решавају. Од њега ће се само очекивати да савлада технике додворавања, ако хоће да га нова власт воли. И нема проблема, сви задовољни.

Овде још дуго неће вредети људи који мисле својом главом, гледају својим очима. Цениће се они који ће увек и беспоговорно да иду по своје мишљење код неког „великог тате“. Чиста татократија (нова форма анти-демократског система, постављена између тоталитарног и аутократског система, са основом у нарцисоидности врха пирамиде власти). Демократска странка је све даље од прве речи у свом имену…А то је, ипак, лажно представљање.

Ништа лично, само размишљам наглас…

Advertisements

4 thoughts on “„Татократија“ у најави

 1. slazem se, odlicna analiza, trebalo bi u tom „priblizavanju vlasti gradjanima“, da se govori o „transparentnosti“ poslovanja drzave, a moglo bi se i izmedju redova proccitati da drzava priznaje korupcijso interesdzijski diskurs u „poslovanju“, a „tatovanje“ je licenca koju je DS preko Bote patentirao od KOSa, ciji je ovaj dousnik vec vise od 3 decenije … nema ovde nikakve demokratije, sve je cista partokratija, nema zablude, misleci ljudi su marginalizovani ili targetirani … ili su u dijaspori. „Izgradnja pravednije drustva“ je socdemokratska opcija, koja sa neoliberalnim kapitalizmom i DSom mislim da nema bas mnogo veze … to je cisto zamazivanje ociju gradjnima, jer bi pravo „priblizavanje“ vlade gradjanima bilo recimo u tome da se smanje plate birokratama, zbog neophodne mikro ekonomske stednje, te da se kao u Sloveniji, ukine bar 100.000 radnih mesta … s tim da se to ovde ne radi, jer oni na lojalnosti hrane svoju vlast, pa od 500.000 gradjana koje su zaposlili, imaju 1.500.000 glasova, ako bi smanjili birokratiju, njihova vlast bi pukla, definitivno … treba se pitati, zasto im je toliko stalo da se odrze na vlasti??? Da li ce im ikada biti dosta???

  1. Постоји пуно теорија (http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D1%9B), али оно што се овде, нама дешава у вези вашег питања, да ли ће им икада бити доста, дефинитивно неће. Ствар је у томе, да се и малом детету може десити да му позли од превише чоколаде. Како дете, временом одраста, све је зрелије и зрелије, све му је лакше да се према себи односи на начин који га не доводи у нелагоду. Код наших политичара нема ни зрелости, ни нелагоде, само бесконачна и безгранична потреба за „чоколадом“…Неки „органски“ поремећај, ваљда 🙂

 2. Dopada mi se

  „Овде још дуго неће вредети људи који мисле својом главом, гледају својим очима. Цениће се они који ће увек и беспоговорно да иду по своје мишљење код неког “великог тате”. Чиста татократија (нова форма анти-демократског система, постављена између тоталитарног и аутократског система, са основом у нарцисоидности врха пирамиде власти). Демократска странка је све даље од прве речи у свом имену…А то је, ипак, лажно представљање.“

  Dodajem ovo u jednu od svojih lekcija iz serije „Demokratija u 100 lekcija“ 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s