Зашто?

Ambasadori SAD i Velike Britanije u Beogradu uređivali su danas Beograd – Meri Vorlik je farbala klupe, a Majkl Devenport školsku ogradu.

преко Blic Online | Ambasadori uređivali Beograd: Meri Vorlik farbala klupe, Devenport školsku ogradu.

Не тако давно, САД и Велика Британија „уређивали“ су  Београд, после тог уређивања нама је остало ово

и ово

Гледајући на ово што данас раде, видимо код њих један прави цивилизацијски искорак. Да ли је то искорак унапред, уназад или у страну, све зависи од угла гледања.

– Smatramo da je volonterizam veoma važan jer je to je izraz želje svakog pojedinca da doprinese zajednici i promeni i drago mi je što se toliko građana odazvalo ne samo u Beogradu već širom Srbije – poručila je ona.(Амбасадорка Ворлик, прим. миксер)

Да се каже нешто, тек да би се рекло, јасно је сваком. Ова реченица Ворликове може да се примени и на протекле изборе у Србији, само да нема спомињања речи „промена“, да би се очувала политичка неутралност. Помирена је жеља за доприносом/променом сваког наивног појединца широм Србије већ његовим личним учешћем у мега волонтерској акцији бирања партократчика за Скупштину. Да се не удаљавам са теме, мене више интересује којим ће разређивачем после фарбања Ворликова опрати руке? То симболично прање, не скида крв, бол, трајно усађену тугу за онима који неће, вољом њене земље гласати ни ове године, нити добровољно фарбати клупе…Опет, Ворликова ће засигурно и након овога добити нови булит у свом сивију, треба се припремити за „скок на горе“.

Devenport je istakao da britanska ambasada ove godine drugi put učestvuje u akciji i da podržava sve napore i učešće u akcijama za poboljšanje uslova u kojima, kako je rekao, „mi svi zajedno živimo u sjajnom gradu Beogradu“.

Овај господин само потврђује правило да постоје изјаве званичника на које само треба оћутати. Да је типичан представник свог брити „племена“, одаје га, осим бесмисленог текста, и примена дуалних придева „…сјајном“. Само енглези, кад додају придев то раде да искажу цинизам, а онај на кога се придев односи треба да се осећа угодно, важно, похваљено.

Остаје ми само питање. Зашто? Зашто то раде ови људи, моји суграђани на одређено време, ВИП странци у Београду. Да не буде неке забуне, ни једним милиметром овог текста не бих да судим, осуђујем. Префарбавање клупе, или тарабе, додуше без медијске пратње, сликања за штампане и е-новине, радили су моји баба и деда. Сваке године. Ми што стигосмо после њих, морали смо да проредимо (поскупела је фарба у међувремену, а и не „трошимо“ те клупе толико, немамо времена) и сведемо на симболичних једном у три-четири године. Да се сетимо предака и изразимо захвалност клупама што смо се, као клинци крили, и испод њих, кад нас је Аврам Израел опомињао.

Можда се одговор на моје питање налази на списку оних којима је оваква (и сличне) акција и пала на памет-Форум пословних лидера (шта год то било), „Смарт колектив“(духовита комбинација речи англо-саксонског и руског корена), Институт за одрживе заједнице (само да нису на буџету, помози Боже), USAID (no comment) и наравно (не Џеј, већ) град Београд.

Дефинитивно, трик је у нама, а не у „њима“ (амбасадорима, УСА, ГБ…). „Они“, једноставно, само раде „свој посао“, па макар то нама изгледало невероватно, шашаво (али делује). Ми генеришемо овакве перформансе, ми „њих“ стављамо у функцију, ми их зовемо да нам, док нам фарбају клупе и тарабе, причају о значају волонтаризма и сјају Београда.

Зашто? Зашто Србија постаје светски лидер у полтронству? Зашто „пословни лидер“ или члан „смарт колектива“ не поведе Ворликову и Девенпорта до Генералштаба, да расчисте, или до гробаља да оплеве споменике? Зашто не постанемо лидери (бар у региону) у односу према нашим невиним жртвама, које је запад направио. Зашто нема храбрости за то? Зато што то „не доноси паре“, „не ствара добре пословне везе, контакте, позиције“…Зашто? Гледају нас деца, наша деца…Шта ће то добро од нас да науче?

Ништа лично, само размишљам наглас…

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s